Profesor debutant cu studii superioare, plătit la fel ca un zilier necalificat – analiză pe baza Legii Bolojan

Începând cu 1 septembrie 2025, un profesor debutant din învățământul primar, gimnazial sau liceal, care este plătit la oră (PCO), va primi 22 de lei pentru fiecare oră de predare, potrivit unei analize. Suma a fost calculată pe baza unei grile salariale prevăzute în Legea 153/2017 (aflată încă în vigoare) și a modificărilor aduse prin Legea 141/2025 (legea Bolojan), care a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de 25 iulie.
Alina Costache
28 iul. 2025, 09:18
Profesor debutant cu studii superioare, plătit la fel ca un zilier necalificat - analiză pe baza Legii Bolojan

Interesant este că aceeași valoare, de 22 de lei pe oră, reprezintă și plata minimă pentru un muncitor necalificat angajat ca zilier în România, potrivit unei analize Edupedu.

Odată cu începerea anului școlar 2025-2026, din 1 septembrie, profesorii din Învățământul preuniversitar care predau suplimentar în regim de plată cu ora (PCO) vor fi plătiți mai puțin decât până acum, datorită unei modificări introduse de Legea 141/2025. Noua formulă de calcul, prevăzută la articolul 183 alineatul (5) din Legea 198/2023, stabilește că plata cu ora se face prin raportarea salariului brut lunar la numărul mediu de ore lucrătoare pe lună, stabilit anual de Guvern și nu la numărul de ore de predare dintr-o lună, cum era până acum.

Citește și: Avertismentul BNR cu privire la banii românilor de la saltea. Mâna dreaptă a lui Isărescu explică efectele în economie

Conform HG 1506/2024, numărul mediu lunar de ore lucrătoare este de 165,334, iar salariul minim brut pe economie în 2025 este de 4.050 lei. Rezultă că remunerația minimă brută legală orară pentru orice muncă este 24,496 lei brut/oră.

Să definim cele două elemente comparate:

Zilierul – conform articolului 3 litera a) din Legea 52/2011 „Zilier este persoana fizică, cetățean român sau străin, ce are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un împuternicit al acestuia, contra unei remunerații.”

Profesorul debutant – conform articolului 176 din Legea 198/2023 profesorul debutant este cadrul didactic aflat în primii 2-3 ani de activitate, care nu a obținut definitivarea în învățământ încă, iar condițiile minime pentru ocuparea funcției de profesor în învățământul gimnazial sau liceal includ absolvirea unei facultăți cu examen de licență, completarea a 30 de credite ECTS în formare psihopedagogică și absolvirea unui program de masterat didactic cu durata între 1 și 1,5 ani, în funcție de parcursul educațional, potrivit G4 media.

Așadar, profesorul debutant este o persoană cu studii superioare finalizate, pregătire pedagogică și un master didactic, care intră în sistemul public de educație după minimum 5 ani de pregătire universitară.

Citește și: O elevă a Școlii Militare din Sibiu a creat bocancii care transformă mersul pe jos în energie electrică. Militarii vor putea să-și încarce telefoanele în timp ce bat pas de defilare

Pentru analiza s-a avut în vedere o comparație dintre câștigul unui profesor debutant pe o oră de muncă (atunci când este plătit în regim de „plată cu ora”) și salariul minim pe oră prevăzut de lege pentru un lucrător zilier.

DailyBusiness
A apărut o nouă plajă în România. Are nisip fin și atrage mii de oameni în weekenduri. Unde se află
Spynews
Ce se întâmplă cu Ion Iliescu pe patul de spital! Medicii au făcut un anunț de ultim moment
Bzi.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire! Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Fanatik.ro
Gigi Becali îl face praf pe vicepremierul şpăgar Dragoş Anastasiu: “Strigător la cer! Cum, mă, tu, ca bărbat, să torni o femeie?”
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Elena Udrea. Decizia luată împreună cu Adrian Alexandrov
Playtech.ro
Ce înseamnă reținerea CASS pentru șomeri din august. Cum îți afectează suma primită lunar
Adevarul
Cum clocotea Capitala pe caniculă în urmǎ cu peste jumătate de secol: „Trotuarele dogoreau la 60 de grade. La ștrand, lumea se luptă pe un metru de apă”
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu, distrusă de durere la funeraliile lui Felix Baumgartner! Imaginile cu ea arată cât de mult l-a iubit. Ultima rugăminte transmisă de vedeta româncă tuturor apropiaților
Evz.ro
Exclusiv. Demisia lui Anastasiu nu pune Guvernul în pericol. Explicația unui expert
Prosport.ro
Cum arată acum femeia care i-a transformat definitiv viața lui Ionuț Luțu, omul în care Gigi Becali are cea mai mare încredere
kanald.ro
Cursul valutar BNR luni, 28 iulie 2025: Moneda euro se află în scădere azi! La ce valoare au ajuns principalele valute
Cancan.ro
Frumuşelul de la Antena 1 o desfiinţează pe fosta soţie: 'A plecat cu banii copiilor și tot aurul.' Replica femeii l-a scos din minţi
Capital.ro
Veste tristă despre Ion Iliescu. Medicii au făcut acum anunțul despre fostul președinte
StirileBZI
Noi tăieri pentru bugetari! Indemnizația de hrană se reduce semnificativ. Cine pierde cel mai mult?
stirilekanald.ro
Medicul Sînziana Lovin, găsită moartă în casă de fiica sa de 19 ani. Autoritățile iau în calcul mai multe ipoteze
Pământul se va „întuneca” pentru 6 minute: Când are loc cea mai lungă eclipsă de soare din acest secol