Profesor: Elevii de clasa a opta vor da Evaluarea Naţională după modele noi. Manuale nu există nici în acst an

Deşi noile programe de examen pentru Evaluarea Naţională 2021 au fost publicate în Monitorul Oficial încă din luna aprilie, profesorii spun că deocamdată nu au apărut manuale sau culegeri noi după care să-i pregătească pe elevi. 

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 10:17
Profesor: Elevii de clasa a opta vor da Evaluarea Naţională după modele noi. Manuale nu există nici în acst an

Față de programa actuală, după care au fost concepute subiectele pentru cei care au dat Evaluarea Naţională vara aceasta, modificările sunt esenţiale. La Limba Română dispar compunerile. Genurile și speciile literare sunt înlocuite de „tipuri de texte”. De asemenea, elevii nu vor mai avea de motivat apartenenţa unui text studiat la o specie sau gen literar.

La Matematică, în schimb, noua programă propusă nu conţine schimbări esenţiale faţă de programa actuală. Profesorii spun că este mai multă materie, iar noile conţinuturi au fost organizate pe domenii şi subdomenii. De exemplu, la clasa a 5-a a fost introdusă scrierea numerelor naturale în baza 2 sau probleme rezolvate prin metode aritmetice, iar la clasa a 8-a au apărut operaţiile cu intervale.

„Elevii de clasa a opta vin la școală fără să aibă manuale pe bănci. Este vorba de generația care nu a avut niciodată manuale la început de an școlar.

Acești copii au trecut prin toate modificările și vor da Evaluarea Națională după modele noi pentru care nu au fost pregătiți. Au doar un an ca să se pregătească, iar acest an începe haotic.

Va fi un an experimental care va afecta foarte mulți copii, mai ales pe cei care nu au avut acces online”, a declarat la Digi24 Cristina Tunegaru, profesor de limba română.

Ea a criticat noile ghiduri pentru anul școlar 2020 – 2021 susținând că „nu sunt conectate la realitate”.

„Pentru ore online ai nevoie de suport tehnic. Dar pentru a crea o oră live, astfel încât elevii să urmărească și să înțeleagă, trebuie foarte multă muncă. În școli nu există suport tehnic pentru profesori, abia dacă e un laptop.

Copiii de acasă vor juca rol de spectatori, acest sistem va fi realizabil dacă ei vor putea vedea și auzi. Dacă în clasă este un microfon, iar profesorul face doi pași în clasă, s-ar putea ca elevul de acasă să nu audă nimic.

Plus că, după două săptămâni, când se face schimbul, se va merge mai departe cu materia, nu se reia materia, pentru că altfel ar trebui ca materia dintr-un an să se facă în doi. Plus că este vorba de materia care trebuie recuperată de anul trecut. Așa că, se adaugă materie în acest an școlar”, a adăugat profesoara.

Citeşte şi Ludovic Orban le cere profesorilor să se adapteze noilor condiţii: Permanent trebuie să înveţe


loading...
Partenerii noștri