Profesorii care amenință cu greva generală, ignorați de Iohannis. Președintele și-a trimis consiliera

Sindicaliștii din Educație continuă să transmită mesaje de alarmă. Reprezentanții cadrelor didactice din învățământ susțin că sunt sfidate de către președintele Klaus Iohannis, autor al proiectului „România Educată" și fost profesor de fizică în Sibiu.

17 mai 2023, 15:13
Profesorii care amenință cu greva generală, ignorați de Iohannis. Președintele și-a trimis consiliera

Cadrele didactice din România amenință cu cea mai mare grevă din ultimii 20 de ani. Totuși, în acest context, Klaus Iohannis nu scoate un sunet despre problemele din educație, susțin sindicaliștii.

Marius Nistor, președintele unui sindicat din educație, a declarat că oficialul de la Palatul Cotroceni trebuie „să intervină în regim de urgență”.

„El este cel care a patronat România educată și are obligația morală față de colegii din învățământul preuniversitar, în calitatea domniei sale de profesor. Cred că este persoana care ar trebui să ne înțeleagă cel mai bine și să intervină în regim de urgență.

Așa cum a reușit să obțină acea coaliție extraordinară pentru finanțarea Apărării, lucru care își demonstrează utilitatea acum, trebuie să facă același lucru și pentru Educație, domeniu strategic la nivel național”, a declarat pentru EduPedu.ro Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”.

Sindicaliștii vor să-l scoată pe Klaus Iohannis la lumină: „Am solicitat o întâlnire cu el, dar nu ne-am întâlnit decât cu consiliera”

Cadrele didactice încă mai speră că președintele Iohannis se va mobiliza și va face efortul să le garanteze profesorilor că pretențiile lor vor fi satisfăcute.

„Ne-am dori foarte mult să vedem o intervenție clară din partea președintelui României, pentru că în 2005 la deblocarea negocierilor și-a adus contribuția președintele existent la acea vreme, iar acum președintele României, în calitatea sa de mediator, trebuie să intervină în conflictul declanșat între salariații din învățământ și Guvernul României.

Am solicitat oficial o întâlnire cu președintele României, nu ne-am întâlnit, însă, decât cu doamna consilier pe probleme de sănătate care gestionează și educația, doamna Păun. Atât, până la acest moment. I-am cerut întâlnirea pe 10 mai, dată la care a avut loc acel marș de protest care nu a mai existat de 10 ani și care a fost printre cele mai mari din Europa”, a mai avertizat Nistor.

80% dintre cadrele didactice din România au votat la referendumul intern „pentru” greva generală.