Profesorii au protestat în faţa Guvernului şi au cerut salarii mai mari: „Ne-am săturat să fim sacrificații de serviciu din sectorul bugetar”. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală

Profesorii au mers joi in Piaţa Victoriei pentru a protesta fata de salariile extrem de mici, dar si fata de lipsa unei majorari salariale promise inca din luna septembrie a anului 2020. Totodata, polistii ameninta si ei in continuare cu proteste in toata tara.

13 ian. 2022, 10:32
Profesorii au protestat în faţa Guvernului şi au cerut salarii mai mari: „Ne-am săturat să fim sacrificații de serviciu din sectorul bugetar”. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală

Cele trei federaţii sindicale din educaţie au organizat joi acţiuni de protest în faţa sediului Guvernului şi în faţa sediilor PSD şi PNL. Profesorii vor astfel să-şi transmistă nemulţumirea faţă de faptul că Executivul nu le-a majorat salariile conform legii 153/2017.

Acţiunile sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi de Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, care reprezintă peste 300.000 de salariaţi din învăţământ.

Se la ora 10.00, o sută de membri de sindicat au protestat în Piaţa Victoriei, iar, de la ora 11.30, au mers la sediile principalelor partide politice – PSD şi PNL.

„Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ”, se menţionează în comunicatul celor trei organizaţii sindicale.

Citeşte şi: Vești bune pentru profesori. Salariile lor au crescut de la 1 ianuarie! Anunțul făcut de Ministerul Educației

De asemenea, sindicatele din Educaţiei subliniază că peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, deşi, de la data declarării pandemiei COVID-19, aceşti salariaţi au desfăşurat şi alte tipuri de activităţi ce nu au legătură cu cele specifice postului deţinut.

„În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr. 34/2018 şi HG nr. 569/2017”, se precizează în comunicat.

Citeşte şi: Lista şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti care ar putea intra în online de săptămâna viitoare după ce Capitala a intrat în scenariul roşu

Potrivit comunicatului, cele trei federaţii sindicale au în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei în sistemul educaţional.