Vești bune pentru profesori. Salariile lor au crescut de la 1 ianuarie! Anunțul făcut de Ministerul Educației

O categorie a bugetarilor se bucură anul acesta de o majorare a salariului. Profesorii vor avea parte de o crește a veniturilor cu un procent de 4,5%.

13 ian. 2022, 10:16
Vești bune pentru profesori. Salariile lor au crescut de la 1 ianuarie! Anunțul făcut de Ministerul Educației

Vești bune pentru profesori. Acesta este procentul standard cu care se majorază costul pentru fiecare elev, arată datele proiectului publicat în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

Vești bune pentru profesori. Salariile lor au crescut de la 1 ianuarie! Anunțul făcut de Ministerul Educației

„Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, organ consultativ al
Ministerului Educației, a determinat valoarea costului standard per antepreșcolar/ preșcolar/ elev pentru coeficientul 1 aferent “cheltuielilor cu salariile”, în anul 2022, ca fiind de 6.386 lei, conform votului exprimat de membrii acestuia în cadrul ședinței din 06 ianuarie 2022. La această valoare s-a ajuns prin majorarea cu 4,5% a coeficientului 1 aferent anului 2021, în valoare de 6.111 lei și reprezintă impactul majorărilor salariale ca urmare a aplicării prevederilor art.I alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Potrivit edupedu.ro, cadrele didactice ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor încă din 2020, amânată de guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de guvernul Ciucă.

Elevii și profesorii nu mai pot veni la școală cu măști textile. Raed Arafat: „Măștile vor fi doar medicale, chirurgicale”

Potrivit ultimei Hotărâri CNSU, elevii şi profesorii nu vor mai putea veni la şcoală cu măşti textile. Raed Arafat a declarat că măştile în şcoli vor fi doar chirurgicale. Raed Arafat a declarat că de acum, în toate unităţile de învăţământ vor fi doar măşti chirurgicale.

Şeful DSU a precizat că aceasta este singura schimbare care vizează școlile, în ultima Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Specialiştii anunţă noi restricții și măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19. Specialiştii CNSU au recomandat ca în spațiile publice să fie purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile sau cele de plastic nu vor mai fi permise.

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.”

Citește și: Protest al elevilor, se cere demisia Ministrului Educaţiei. Profesorii amână greva generală VIDEO