Profesorii români, campionii zilelor de concediu. Ce salarii au și cât muncesc cadrele didactice din alte țări europene

Profesorii români sunt campioni europeni la capitolul zile libere și zile de concediu. Potrivit Ministerului Educației, în anul școlar 2022-2023, norma didactică de predare a profesorilor este de 18 ore pe săptămână, iar pentru asta beneficiază de 62 de zile de vacanță plătite.
Alina Costache
02 iun. 2023, 09:42
Profesorii români, campionii zilelor de concediu. Ce salarii au și cât muncesc cadrele didactice din alte țări europene
Profesorii români, campionii zilelor de concediu. Ce salarii au și cât muncesc cadrele didactice din alte țări europene

Profesorii români, campionii zilelor de concediu. În medie, un profesor petrece în jur de patru ore la școală, asta în timp ce alți angajați cu normă întreagă au un program de lucru de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână.

Citește și Dan Hosu, soţul fostei şefe a DIICOT, reabilitat post-mortem de justiţie. Vlad şi Raluca Hosu, mărturii cutremurătoare din anchetă. Victor Ciutacu: „A fost încătușat de ai lui, ca să priceapă Georgiana că trebuie să elibereze locul”

Profesorii români, campionii zilelor de concediu

În anul școlar 2022-2023, cadrele didactice beneficiază de 62 de zile de vacanță plătite la care se adaugă 15 zile de sărbători legale plătite, care anul viitor vor crește la 17 zile, libere la care alți profesori din străinătate nici măcar nu visează.

Majoritatea românilor se întrebă de foarte mult timp de ce calitatea învățământului românesc a scăzut atât de dramatic, față de media europeană.

Ei bine, în absolut toate țările europene, salariile profesorilor sunt peste salariul mediu. Acest lucru arată în primul rând, respectul pe care țările respective îl au față de cadrele didactice, ale căror rezultate sunt cu mult peste cele din România.

Spre deosebire de România, unde un profesor are un program de lucru identic cu al unui student, în majoritatea țărilor europene programul de lucru al cadrelor didactice este de 40 de ore. Cu toate acestea, sunt și câteva excepții. În Norvegia și Elveția de exemplu, un profesor petrece 42 de ore pe săptămână la școală asta în timp ce, în Austria petrece în jur de 38,5 de ore, în Finlanda și Belgia cu 38 de ore, în Danemarca 37, iar în Franța 35.

În aceste țări, pauza de prânz este de 30 de minute, însă mai sunt și excepții. De exemplu, în Portugalia un profesor are dreptul la o pauză de prânz de 90 de minute, asta în timp ce în Spania, un profesor are o pază de masă de două ore, iar în Elveția și Marea Britanie o oră. Cu toate acestea un profesor din România nu are inclusă în program pauza de masă și nici nu e de mirare având în vedere programul de lucru pe care îl are zilnic.

Când vine vorba de zile de vacanță plătite, în 18 țări din Europa profesorii beneficiază de 20 de zile. Însă sunt și țări europene unde cadrele didactice beneficiază de mai multe zile de concediu plătite precum:

  • Monaco – 30 de zile;
  • Marea Britanie și Estonia – 28 de zile;
  • Malta – 26 de zile;
  • Spania -22 de zile.

Spre deosebire de profesorii din România, cei din Olanda, Letonia și Marea Britanie nu au parte de așa ceva. În Norvegia, profesorii au 2 zile de sărbători legale plătite, în timp ce în ce cei din Slovacia au maxim 15 zile.

Cât câștigă un profesor în România

Datele INS arată că în luna februarie 2023, în România câștigul salarial mediu brut pe toate categoriile profesionale a fost de 6.845 lei, iar cel net a fost de 4.270 de lei.

Cât despre dascălii din România, datele INS arată că cel mai mic salariu încasat este cel al unui profesor debutant, care câștigă 4.098 de lei brut, respectiv 2.397 de lei net.

În România salariul de bază brut al unui debutant este 4.098 de lei și urcă la maxim 4.200 de lei după ce obține gradul didactic definitiv.

După 10 ani de definitivat salariul unui cadru didactic crește la sub 4.400 de lei pentru gradul didactic II cu 10-15 ani vechime şi urcă la un nivel de 5.100 după 15-20 de ani de vechime şi la 5.500 de lei pentru gradul didactic I, cu vechime de peste 25 de ani în profesie.

În cazul profesorilor este o diferență mică a salariului de bază de la un grad la altul. Creșterea veniturilor poate veni din orele de dirigenție, ore suplimentare peste norma de 18 ore pe săptămână, dar care implică timp suplimentar şi pentru condiţii speciale, precum predare simultană sau în zone izolate. De asemenea, venitul se suplimentează cu sporul de solicitare neuropsihică (10%), norma de hrană (347 lei) și tichetele de vacanță, pentru toate cadrele didactice, fără excepție.

Concluzia este că în toate țările din Europa profesorii muncesc mai mult decât în România, au mai puțin concediu plătit, mai puține sărbători  legale plătite, salarii peste media salariilor din țările lor, dar și rezultatele educaționale excepționale.

Vezi aici ce salarii au profesorii din alte țări europene.

Citește și Victor Ciutacu: „Nu Dana Budeanu nu vă dă lefuri mărite! Profesorii revoltați sunt greviști și la meditații sau doar la locurile de muncă?”

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playtech.ro
Canicula pune stăpânire peste România. Unde ajunge prima dată valul de căldură care sufocă Europa
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Domul de căldură sufocă România. Pregătiți-vă de coșmarul canicular
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
BREAKING NEWS Un motociclist a fost atacat de urs și tras într-o râpă, în Argeș! Bărbatul ar fi murit
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
EXCLUSIV Răduț și Ropotan s-au înghesuit să prindă buchetul la nunta de lux a lui Maxim din Italia. Stil vestimentar avangardist-futurist pentru cei doi
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs