Profesorii susţin că în lipsa unor majorări salariale vor intra cadre didactice slab pregătite

Dascălii prezenți la congresul "Asociației Generale a Învățătorilor din România", de la Cluj-Napoca, avertizează că, în lipsa unei salarizări atractive pentru cadrele didactice, învățământul românesc va scădea în calitate de la an la an.

21 aug. 2015, 11:10
Profesorii susţin că în lipsa unor majorări salariale vor intra cadre didactice slab pregătite

Președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România, Viorel Dolha, a precizat, vineri, pentru presă, că dascălii speră ca ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, să reușească să convingă Guvernul de importanța majorării salariale pentru învățători și profesori, pe de o parte, dar și pentru societate.

„Participanții la Congresul „Asociației Generale a Învățătorilor din România” au abordat subiectul salariilor cadrelor didactice și susțin demersul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de majorare a acestora. Este un lucru onorabil, cu care ne este dator. Sperăm că va fi insistent și va reuși să convingă Guvernul să realizeze ceea ce și legea obligă, ca învățământul să fie o prioritate națională. Este vorba despre copiii României. În cazul în care salariile dascălilor nu se majorează, există riscul ca în sistemul de învățământ să intre cadre didactice care, atunci când au fost elevi, au fost de nota 5 și 6, au fost mediocri. Iar învățământul românesc ar putea deveni unul mediocru. Acesta ar fi pericolul”, a spus Dolha.

Acesta a spus că în sistem există deja cadre didactice care sunt mai slab pregătite, iar numărul lor va crește, pentru că cei care sunt buni și competitivi nu vor accepta să muncească în sistemul educativ românesc.

„Salariul de educator, învățător sau profesor este neatractiv și mulți care au fost elevi mediocri în viața de elev intră în sistem, iar cei care au muncit și au învățat, cei cu rezistență la efort intelectual, care au stat în biblioteci, cei cu genă bună și harnici, au ales altă profesie decât de cadru didactic. Tinerii cei buni, când sunt studenți, deja nu mai iau în considerare varianta de a deveni cadru didactic, ci o iau în calcul cei care nu ar avea loc în alte părți”, a mai spus Viorel Dolha.

Întrebat care ar fi revendicările salariale ale dascălilor, Dolha a spus că nu ar exista niciun motiv ca profesorii și învățătorii să nu primească aceleași retribuții ca medicii.

Congresul „Asociației Generale a Învățătorilor din România”, care este un eveniment cu o tradiție foarte îndelungată în România, prima ediție fiind organizată în 1898, are loc anul acesta la Cluj, în perioada 19-22 august. La eveniment, participă peste 600 de învățători din întreaga țară și 220 din comunitățile românești din Ucraina, Moldova și Serbia.

Citeşte şi SALARIILE angajaţilor Primăriei sectorului 1 şi din instituţiile subordonate, MAJORATE cu 12%