Profesorul Adrian Streinu Cercel: „Un medicament împotriva coronavirus e blocat în vamă din cauza birocraţiei”

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş", a declarat că un medicament împotriva noului coronavirus (COVID-19), care a fost cumpărat de un sponsor, este blocat în vamă din cauza birocraţiei. 

RomaniaTV.net
16 apr. 2020, 19:26
Profesorul Adrian Streinu Cercel: „Un medicament împotriva coronavirus e blocat în vamă din cauza birocraţiei”

„Avem o moleculă de 4 zile în vamă. E un medicament împotriva coronavirusului. Am început să mă satur și eu de birocrație. În perioada aceasta ar trebui să se întrebe doar ‘Unde să semnez?’. Nu se poate, că e ordinul nu știu care…

Un sponsor a cumpărat-o și nu poate să o aducă pentru că nu are autorizație de punere pe piață. Adică dacă o foloseşti și, Doamne ferește!, pacientul moare, poți să fii acuzat.

Mi-aș dori și eu să pot să beneficiez de ea și să o dau la pacienți. Ea a fost folosită în partea de est a planetei. Urmează să încercăm și noi în zilele următoare. Sperăm să ajungă la noi în spital, cu toate actele în regulă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a dezvăluit la România TV că jumătate din capacitatea de testare pentru noul coronavirus nu a fost folosită în România pe motiv că nu a fost cerută. De asemenea, proiectul de testare în masă a populaţiei pentru COVID-19 pe care l-a propus nu a fost aprobat până în prezent, cu toate că Austria a realizat un astfel de studiu şi are deja date concludente.

Adrian Streinu Cercel susţine că jumătate din capacitatea de testare din România nu a fost folosită. „Nu a fost cerută”