Profetul crizei: Economia Chinei va încetini semnificativ în acest an

Economia Chinei va încetini semnificativ în acest an, ceea ce va duce la reducerea dobânzilor şi la atenuarea restricţiilor referitoare la creditare, potrivit economistului american Nouriel Roubini, care a în 2008 a prezis criza financiară mondială.

RomaniaTV.net
22 ian. 2012, 14:26
Profetul crizei: Economia Chinei va încetini semnificativ în acest an

„În acest an va avea loc o încetinire semnificativă a creşterii economice. Piaţa imobiliară încetineşte, ca şi creşterea exporturilor. Dacă nu fac ceva, stimulente monetare şi de creditare, există riscul ca avansul să încetinească mult sub 8%”, a afirmat Roubini, cofondator al companiei de consultanţă Roubini Global Economics, citat de Bloomberg.

 

PIB-ul Chinei a crescut cu 9,2% anul trecut, cel mai lent ritm consemnat din 2002, din cauza calmării pieţei imobiliare şi a crizei datoriilor din Europa care a erodat cererea pentru exporturi.

 

Banca centrală a coborât luna trecută nivelul rezervelor minime obligatorii ale băncilor, pentru prima oară în ultimii trei ani, iar guvernul a permis celor mai mari cinci bănci să crească creditarea în primul trimestru. În plus, instituţia ar putea relaxa cerinţele referitoare la nivelul capitalului, au declarat surse apropiate situaţiei.