Profitaţi din plin de eclipsele totale de Soare. Numărul acestora este limitat

Eclipsele de soare au loc în mod obişnuit de 2-5 ori pe an, dar această ciclicitate se va încheia la un moment dat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că va veni momentul în care Luna nu va mai putea "ascunde" Soarele.

01 aug. 2017, 14:57
Profitaţi din plin de eclipsele totale de Soare. Numărul acestora este limitat

Eclipsa totală de Soare este un dans între trei parteneri, Soarele, Luna şi Pământul şi se petrece atunci când satelitul natural al Pământului se află pe aceeaşi linie cu planeta noastră şi Soarele. Numărul şi durata eclipselor totale va scădea treptat, iar Pământul va participa pentru ultima oară la acest spectacol frumos al unei ecplise totale în cel mult 600 de milioane de ani„, spune Richard Vondrak, cercetător la Centrul Ştiințific al Zborurilor Şpaţiale Goddard (GSFC), de la NASA.

Eclipsele totale de soare sunt din ce în ce mai rare şi acum au loc, în medie, o dată la 18 luni, când diametrul aparent al Lunii este mai mare decât cel al Soarelui, blocând razele acestuia spre Terra. Eclipsa totală are loc pe o fâştie îngustă de pe suprafaţa planetei, iar în fiecare parte a lumii se înregistrează acest fenomen aăproximativ o dată la 50 de ani.

Potrivit lui Vondrak, Luna se îndepărtează de Pământ cu aproximativ 4 cm pe an, ca urmare a mareelor terestre. În plus, Soarele continuă să crească din cauza încălzirii straturilor sale mai profunde. Se va ajunge astfel la un moment dat în situaţia în care Luna nu va mai putea acoperi discul solar, chiar dacă se află pe acelaşi alinimanet cu Pământul.

Următoarea eclipsă totală de Doare va avea loc pe 21 august. Aceasta este prima eclipsă totală vizibilă din Statele Unite ale Americii după anul 1991 (când o astfel de eclipsă a fost vizibilă doar într-o parte a Insulelor Hawaii). Această eclipsă din 21 august 2017 este prima care traversează, în totalitate, teritoriul Statelor Unite, de la coasta Pacificului până la coasta Atlanticului (în ~1h1/2), după 1918. Acesta va fi, de asemenea, vizibilă în Franța, Spania, Portugalia, Belgia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda și, parțial, în nord-vestul Europei.