PROGNOZA METEO 19 mai. Vreme instabilă în România. Ploi de scurtă durată şi descărcări electrice în Capitală

PROGNOZA METEO. Vremea se strică în România, fiind valabilă o informare meteorologică de instabilitate atmosferică. Temperaturile vor scădea semnificativ, iar în anumite regiuni se vor semnala ploi de scurtă durată și descărcări electrice.

RomaniaTV.net
18 mai 2020, 11:28
PROGNOZA METEO 19 mai. Vreme instabilă în România. Ploi de scurtă durată şi descărcări electrice în Capitală

La noapte, în regiunile sud-vestice și în cele sudice temporar înnorările vor fi accentuate, iar cu o probabilitate mai mare din a doua parte a nopții, pe arii în general restrânse vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, respectiv averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibile vijelii și căderi de grindină. Ploile vor putea avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă, cu totul izolat vor depăși 10…15 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile minime, se vor situa, în general, între 5 și 15 grade.

Citește și: PROGNOZA METEO. Răcire considerabilă a vremii în următoarele zile. Temperaturile scad cu 10 grade şi vor fi ploi, vijelii şi grindină

În București, temporar înnorările vor fi accentuate și mai ales spre sfârșitul intervalului se vor semnala ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperatura minimă va fi de 14…15 grade.

Marți, valorile termice se vor menține apropiate de cele climatologic specifice perioadei, însă gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, îndeosebi din a doua parte a intervalului în jumătatea sudică a țării. Pe parcursul zilei cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în primele ore în regiunile sudice, iar după-amiaza cu precădere la munte, unde pe arii restrânse se vor semnala ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Din orele serii, la început în regiunile sud-vestice, apoi în cele centrale și local în cele sudice și de sud-est, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta prin perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii și posibile căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, vor fi posibile doar izolat. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări, în zona montană înaltă, iar temporar în prima parte a intervalului pe suprafețe restrânse și în sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 și 28 de grade, iar cele minime între 9 și 17 grade.

În București, valorile de temperatură se vor menţine apropiate de cele specifice perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate la începutul zilei și din nou cu o probabilitate mai mare din a doua parte a nopții, când se vor semnala averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimă va fi de 15…16 grade.

Miercuri, vremea va fi în general instabilă și se va răci. Temporar înnorările vor fi accentuate și se vor semnala averse -ziua în majoritatea regiunilor, iar noaptea cu precădere în cele din jumătatea sudică a țării. În sudul teritoriului vor fi descărcări electrice, iar aversele vor fi mai frecvente și mai intense. În intervale scurte de timp ori prin acumulare se vor totaliza cantități de apă ce vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu precădere asociate ploilor când foarte probabil pe suprafețe restrânse va lua aspect de vijelie. Temperaturile maximele se vor situa între 16 și 25 de grade, iar minimele între 4 și 15 grade.

În București, vremea va fi în general instabilă și se va răci. Vor fi înnorări în general persistente și se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă mai însemnate. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade, iar cea minimă de 12…13 grade.

Joi, vremea va fi rece pentru această perioadă din an, chiar deosebit de rece ziua în sudul ţării, iar pe timpul nopţii în vest, centru şi nord. Înnorările vor fi mai persistente în regiunile sudice şi în zonele montane, unde -cu precădere la începutul intervalului- va ploua pe arii extinse, local moderat cantitativ. În restul teritoriului cerul va fi parţial noros, iar ploi slabe se vor semnala pe spaţii mici. Vor fi posibile descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, local şi temporar cu intensificări în zona montană înaltă, în regiunile sud-estice şi în nord-vest, în general cu 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 14 și 21 de grade, cu cele mai ridicate valori în extremitatea de vest; minimele termice vor fi cuprinse între 1 grad în depresiunile din nord-vest şi centru și 11 grade în Lunca Dunării. Izolat se va forma ceață.

În București, vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit la această dată. Cerul va avea înnorări, mai persistente ziua când va ploua moderat cantitativ. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări în prima parte a intervalului. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade, iar cea minimă de 9…10 grade.

Vineri, vremea se va menţine rece pentru ultima decadă a lunii mai în majoritatea zonelor, chiar deosebit de rece pe timpul nopţii. Cerul va avea înnorări temporare şi va ploua în regiunile sudice şi sud-estice şi în zonele montane şi pe arii mai restrânse în rest. La munte, la altitudini mari, vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va sufla tare, temporar cu peste 80 km/h. Intensificări locale şi temporare, în medie cu 45…55 km/h, vor fi şi în celelalte zone, în special în sud-vest, centru şi nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 și 22 de grade, iar cele minime între 1 și 9 grade, mai scăzute în nord-vest şi în centru. Izolat vor fi condiții de ceață.

În București,vremea se va menţine deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii mai. Cerul va avea înnorări, temporar va ploua, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 16…18 grade, iar cea minimă de 5…7 grade

De sâmbătă până luni, deşi valorile termice vor creşte uşor şi treptat, vremea va fi încă rece, mai ales în primele dimineţi. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în a doua parte a intervalului