Prognoza meteo 7 februarie. Avertismentul meteorologilor despre praful saharian

Prognoza meteo 7 februarie. Potrivit meteorologilor, duminică, vremea va fi în general închisă în majoritatea regiunilor din ţară. Temperaturile vor fi apropiate de cele normale în prima decadă a lunii februarie. Sunt aşteptate ploi slabe şi izolat polei.

06 feb. 2021, 23:24
Prognoza meteo 7 februarie. Avertismentul meteorologilor despre praful saharian
Prognoza meteo 7 februarie. Avertismentul meteorologilor despre praful saharian

Prognoza meteo 7 februarie.

Avertismentul meteorologilor despre praful saharian. În perioada 6 – 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sudestul Europei, inclusiv deasupra României.

În această perioadă, temporar în țările de la vest și sud-vest de țara noastră, se semnalează precipitații, astfel
încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie) în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar la începutul
săptămânii viitoare și în restul țării.

Citeşte şi Citeşte şi Nor uriaş de praf saharian, văzut din spaţiu

Prognoza meteo DUMINICA.  În sudul şi în sud-estul ţării vremea va fi în general închisă, cu nebulozitate stratiformă sau ceaţă persistente, asociate pe arii restrânse cu burniţă sau ploaie slabă, condiţii în care valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale în prima decadă a lunii februarie.

În Moldova și în zona montană limitrofă vremea va fi rece, iar temporar se vor semnala precipitaţii slabe mixte, care pe alocuri vor favoriza depuneri de polei. Izolat se va semnala polei la începutul zilei și în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei.

Citeşte şi Alertă meteo, vremea se strică în weekend. Se va depune strat nou de zăpadă

În regiunile intracarpatice vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an; cerul va fi temporar noros ziua, dar cu înnorări accentuate în a doua parte a nopții, când aria ploilor va fi în extindere treptată. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special în zona Carpaților Meridionali și în sudul Banatului, unde temporar vor fi rafale de 60…70 km/h, iar pe creste, în cursul nopții, de peste 90…100 km/h, dar pe arii restrânse şi în celelelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor încadra între -6 grade în nordul Moldovei și 15 grade în Dealurile de Vest; minimele termice vor fi cuprinse între -7 grade în extremitatea de nord a Moldovei și 10…11 grade în sudul Banatului.

Vremea în BUCUREȘTI va fi închisă, cu nebulozitate joasă persistentă şi fără variaţii termice pe tot parcursul intervalului, respectiv valori în jurul a 4 grade la amiază şi în jur de 3 grade spre dimineaţă. Trecător se va semnala burniţă, iar mai ales noaptea se poate forma ceaţă. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în cursul zilei.

Prognoza meteo LUNI. În cea mai mare parte a țării vremea va fi caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă îndeosebi în centru și sud-est, unde vor fi temperaturi cu peste 10 grade mai mari față de mediile multianuale. Astfel temperaturile maxime se vor încadra între -1…0 grade în nordul Moldovei și 17…18 grade în sudul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 10 grade.

Cerul va avea înnorări, iar aria ploilor va cuprinde majoritatea regiunilor; în Moldova vor predomina ploile şi local, în nordul regiunii, vor fi depuneri de polei. În zona montană înaltă, iar în a doua parte a nopţii şi în nordnord-vest precipitaţiile vor fi și sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În sudul teritoriului ploile vor avea caracter de aversă şi izolat vor fi însoţite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi mai însemnate în zonele de munte și în regiunile vestice, unde local se vor cumula 15…20 l/mp și izolat 25…30 l/mp. Vântul va sufla tare la munte, cu rafale ce vor depăşi pe creste 90…110 km/h, viscolind şi spulberând zăpada; intensificări locale şi temporare vor fi şi în celelalte zone, cu viteze mai mari, în general de 50…70 km/h, în special în vest, în centru şi în sud-est. Mai ales la începutul intervalului, în zonele joase pe arii restrânse va fi ceață.

Vremea în BUCUREȘTI se va încălzi semnificativ, astfel că temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 5…7 grade. Cerul va avea înnorări şi mai ales spre seară vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice.

Vântul va slab și moderat, cu intensificări temporare, în special în a doua parte a intervalului, când viteza la rafală va fi în jur de 50 km/h. Dimineața vor mai fi condiții de ceață.

Prognoza meteo MARTI. În cea mai mare parte a ţării, dar în special în regiunile sudice, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice în prima decadă a lunii februarie; excepţie vor face nord-vestul extrem unde se vor înregistra valori diurne apropiate de normal, dar şi nord-estul teritoriului unde vremea va fi rece.

Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între -1 grad în nordul Moldovei și în jurul a 17 grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse între -8 grade în nordul Moldovei și 8 grade în sudul litoralului. Cerul va avea înnorări temporare, în regiunile sud-vestice va ploua pe arii extinse şi moderat cantitativ, iar în restul teritoriului local vor fi ploi slabe.

În Moldova se vor semnala pe alocuri precipitaţii mixte şi depuneri de polei, iar în zona montană, la altitudini mari, vor fi ninsori şi lapoviţă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe parcursul zilei la munte, în special în Carpaţii Orientali, unde rafalele vor depăşi pe creste 90…100 km/h, local în regiunile sud-estice şi izolat în celelalte zone, cu viteze în general de 50…55 km/h. Vor fi condiţii de ceaţă.

Vremea în BUCUREȘTI va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an, cu o maximă a temperaturii aerului de 15…16 grade şi o minimă de 5…7 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul nopţii când trecător va ploua slab. Vântul va fi moderat, cu intensificări temporare ziua, apoi va sufla în general slab.

Prognoza meteo MIERCURI. Regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori peste cele normale în această perioadă din an în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în sud-vest, în timp ce în Moldova va fi o vreme relativ rece, în special în orele dimineţii.

Temperaturile maxime se vor încadra între -1 grad în nordul Moldovei și 16 grade în sudul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 și 7 grade. Pe parcursul zilei cerul va fi parţial noros şi pe spaţii mici vor fi ploi slabe sau burniţă, iar în zonele joase pe alocuri dimineaţa se va semnala ceaţă.

Din orele serii, aria de nebulozitate şi ploi moderate cantitativ va fi în extindere în jumătatea de vest a ţării, iar în zona montană, la altitudini mari, vor fi şi ninsori şi lapoviţă. În restul teritoriului local va ploua slab mai ales spre dimineaţă. În nord-est, izolat vor mai fi condiții de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în cursul nopţii pe crestele Carpaţilor Meridionali şi în sudul Banatului şi doar izolat şi trecător în celelalte zone.

Vremea în BUCUREȘTI Deşi valorile termice vor fi în scădere, vremea va fi în continuare caldă pentru această perioadă din an. Cerul va avea înnorări mai ales dimineaţa când vor fi condiţii de ceaţă şi burniţă şi în a doua parte a nopţii când temporar va ploua slab.

Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 9 grade, iar cea minimă va fi de 4…6 grade.

DE JOI PANA SAMBATA În prima parte a intervalului, vremea se va menţine caldă în aproape toată ţara, apoi se va răci, local chiar accentuat. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în majoritatea zonelor.