PROGNOZA METEO. Ar putea urma una dintre cele mai aspre ierni pentru Europa. Temperaturi scăzute pe întreg continentul

Sezonul rece va fi unul mai dur anul acesta, cel puțin pentru Europa, conform Agenției Europene de Prognoză Meteo.

03 oct. 2022, 21:35
PROGNOZA METEO. Ar putea urma una dintre cele mai aspre ierni pentru Europa. Temperaturi scăzute pe întreg continentul

PROGNOZA METEO. Oamenii nu vor trebui să suporte doar temperaturi scăzute, se anunță că vor fi mai puține ploi și mai puțin vânt, ceea ce înseamnă o provocare mai mare pentru guvernele care doresc să rezolve criza energetică a Europei, conform Financial Times.

Așadar, vor apărea noi probleme legate de creșterea costurilor energetice, care suferă din cauza încercării de reducere a dependenței de gazele rusești. Uniunea Europeană a prmis că până în anul 2027 va renunța la importurile din Rusia.

Citește și: Încălzirea globală aduce temperaturile de la Barcelona, la Bucureşti. Efectele dramatice ale schimbărilor climatice, 22 de grade în Capitală cu 50 de zile înainte de Crăciun, mergem în tricou pe stradă

„Dacă ne vom confrunta cu o vreme mai severă, atunci va fi destul de costisitor din punct de vedere energetic, deoarece nu este vorba doar despre faptul că va fi puțin mai rece, dar vom avea mai puțin vânt pentru energia eoliană, și mai puține precipitații pentru energia hidroelectrică”, a declarat Florence Rabier, directorul general al Centrului European pentru Prognoze Meteorologice pe Termen Mediu.

Acesta a mai declarat că uraganele din Atlantic pot provoca o vreme mai umedă și cu puțin mai mult vânt. Fenomenul climatic La Niña va aduce spre finalul anului temperaturi mai reci, răcind suprafața Oceanului Pacific, influențând viteza vântului și cantitatea de ploi în diferite regiuni.

Citește și: Cum e afectată România de încălzirea globală. Meteorolog Roxana Bojariu: Cele 4 anotimpuri se vor schimba

Europa este deja vulnerabilă după una dintre cele mai călduroase veri, cu o temperatură de +1,7 grade Celsius mai mare decât media dintre anii 1991 și 2000. Ponderea energiei eoliene și hidroenergetice în producerea de energie eleectrică din Europa a scăzut în această vară din această cauză.

În general, vremea în Europa este greu de prezis, deoarece condițiile sunt dictate de mai mulți factori, precum curenții din stratosfera tropicală și presiunea de suprafață peste Atlantic. La acestea se adaugă și evenimente meteorologice extreme , provocate de încălzirea globală, cum ar fi ciclonii tropicali și valurile de caniculă.

România va trece printr-o iarnă relativ obișnuită, cu temperaturi ușor peste valorile medii înregistrate în ultimii ani, dar meteorologii consideră că vremea va fi foarte urâtă, iar zilele însorite vor fi foarte rare.

Prognoza meteo iarna 2022- 2023, când vin ninsorile adevărate. Fenomenul care influenţează vremea în toată Europa