Prognoza meteo august 2023. Al treilea val de caniculă loveşte România. Reprize de furtuni violente toată luna

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că în următoarele patru săptămâni vor mai fi episoade cu vreme extremă în unele zone ale României. În ceea ce priveşte cantitatea de precipitaţii, aceasta diferă de la o regiune la alta.

21 iul. 2023, 15:55
Prognoza meteo august 2023. Al treilea val de caniculă loveşte România. Reprize de furtuni violente toată luna

Prognoza meteo august 2023. Vremea în România, în următoarele patru săptămâni: reprize de căldură excesivă şi precipitaţii.

În săptămâna 24 iulie – 31 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, în special în zonele sudice. În rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi local excedentar în nord-vestul ţării, dar şi deficitar în regiunile sudice şi la munte.

Prognoza meteo. Weekend cu furtuni la mare şi la munte. Vremea o ia razna sâmbătă în jumătate de ţară
În săptămâna 31 iulie – 07 august, temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în jumătatea nordică a ţării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo august 2023. Cum va fi în minivacanţă

În săptămâna 07 august – 14 august, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

În săptămâna 14 august – 21 august, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice şi sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă spre deficit în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, a precizat Administraţia Naţională de Meteorologie.

prognoza-4saptamani

Prognoza meteo august 2023.  Al treilea val de caniculă lovește România săptămâna viitoare, avertizează ANM

„Vorbim, până la sfârșitul acestei săptămâni, de un al doilea val de căldură intens”, spune Elena Mateescu. Potrivit directorului ANM, „sâmbătă este posibil să consemnăm din nou valori ale temperaturilor maxime de 39-40, posibil izolat în extremitatea sudică a țării – 41 de grade Celsius la umbră”.

Miercuri, meteorologii au emis o avertizare de caniculă pentru aproape jumătate de ţară în următoarele două zile. Elena Mateescu anunţă că „nopțile vor fi tropicale, pentru că minimele se vor situa între 18 până la 23-24 de grade”.

Caniculă extremă toată săptămâna viitoare: vom avea temperaturi de 43 de grade Celsius şi posibil Cod Roşu
Valul de căldură și disconfortul termic va persista îndeosebi în partea de sud și în următoarele zile. De la debutul săptămânii viitoare, începând de marți, un al treilea val de căldură intens va putea aduce valori de temperaturi de 39-40 de grade Celsius.

„Deja intervalul 1-18 iulie din acest an înregistrează o abatere termică de două grade față de normalul climatologic al unei luni iulie în țara noastră, cea mai caldă lună a verii și a anului, și situează această lună până în prezent pe locul 3 ca fiind cea mai călduroasă, după lunile iulie ale anilor 2012, 2007 și 2015. Cu siguranță, va mai urca în acest top, pentru că urmează un al treilea val. Așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul «lunii lui cuptor», vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara 2023”, a mai spus Elena Mateescu.