PROGNOZA METEO: Cea mai caldă lună octombrie din toate timpurile. Când sunt aşteptate ninsori în România

Temperaturile din octombrie în Europa au fost cele mai ridicate din istorie, a anunţat marţi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene.

08 nov. 2022, 14:17
PROGNOZA METEO: Cea mai caldă lună octombrie din toate timpurile. Când sunt aşteptate ninsori în România

PROGNOZA METEO: Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa, a anunţat marţi Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), după o vară marcată de temperaturi record, informează AFP.

Temperaturile medii au fost „cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referinţă 1991-2020”, a precizat Copernicus într-un comunicat.

Serviciul european, care nu dispune de înregistrări comparabile înainte de perioada 1991-2020, anunţase deja că vara anului 2022 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată (cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste temperaturile normale).

Cum va fi vremea în noiembrie. La finalul săptămânii revin ploile şi ninsorile
„Consecinţele grave ale schimbărilor climatice sunt acum clare şi avem nevoie de o acţiune ambiţioasă în domeniul climei la COP27 pentru a ne asigura că emisiile sunt reduse în scopul de a stabiliza temperaturile aproape de obiectivul de 1,5 grade stabilit prin Acordul de la Paris”, a comentat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus.

Potrivit serviciului european, „un val de căldură a dus la temperaturi zilnice record în Europa de Vest şi la o lună octombrie cu temperaturi record pentru Austria, Elveţia şi Franţa, precum şi pentru o mare parte din Italia şi Spania”.

Continentul european este cel care se încălzeşte cel mai rapid de pe Pământ, aminteşte AFP. În ultimii 30 de ani, Europa a înregistrat o creştere a temperaturii de peste două ori superioară mediei planetare, încălzindu-se cu aproximativ 0,5 grade Celsius pe deceniu, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) şi al C3S publicat pe 2 noiembrie.

Prognoza meteo. Vin ninsorile în noiembrie! Meteorologii Accuweather anunţă schimbarea radicală a vremii
În octombrie, în unele părţi ale continentului, această vreme anormal de caldă a fost combinată, ca şi pe perioada verii, cu un deficit de precipitaţii. „Vremea a fost mai uscată decât media în cea mai mare parte a sudului Europei şi a Caucazului”, relatează Copernicus.

În schimb, „în nord-vestul Peninsulei Iberice, în regiuni din Franţa şi Germania, în Marea Britanie şi Irlanda, în nord-vestul Scandinaviei şi în mare parte din Europa de Est şi în centrul Turciei, vremea a fost mai umedă decât media”.

În restul lumii, Copernicus raportează că „în Canada s-a înregistrat o căldură record, iar în Groenlanda şi în Siberia au fost observate temperaturi mult mai ridicate decât media”.

Prognoza meteo pe 4 săptămâni. Temperaturi apropiate de cele normale în primele zile din decembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, marţi, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie.

PROGNOZA METEO Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane şi local în vest şi sud-est, dar şi izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

PROGNOZA METEO Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în vest şi la munte.

PROGNOZA METEO Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendinţă uşor deficitară.