Prognoza meteo. Elena Mateescu anunţă toamnă lungă: „Temperaturile mai scad în medie cu 5-6 grade”. Când vine iarna

Chiar dacă calendarul ne arată că suntem în mijlocul toamnei, Administrația Națională de Meteorologie ne aduce vești bune.

26 oct. 2023, 12:28
Prognoza meteo. Elena Mateescu anunţă toamnă lungă: „Temperaturile mai scad în medie cu 5-6 grade”. Când vine iarna

Prognoza meteo. Se anunţă vreme caldă până la sfârșitul lunii, posibil și după 1 noiembrie! Nu scoateți încă hainele groase, doar dacă mergeți la munte! Se anunță temperaturi de 22 de grade în Capitală și vreme plăcută în sudul și estul țării.

„În partea de vest și nord-vest temperaturile vor mai scădea până la cel mult 19-20 de grade, acolo unde și-au făcut deja simțite prezența și precipitațiile, la nivel de circa 15-20 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului la cote cuprinse între 55 și 60 km/h ceea ce va face ca în aceste zone, mai ales în intracarpatic, să vorbim despre ceea ce ar fi normal din punct de vedere termic pentru această perioadă. În schimb, în sud și sud-est ne așteptăm în continuare la o vreme mai caldă.

Se anunţă iarnă grea. Temperaturi de MINUS 20 de grade într-o săptămână şi strat consistent de zăpadă

Chiar și debutul ultimei luni din toamna 2023 va aduce în partea de sud și sud-est a țării temperaturi de peste 20 de grade, posibil chiar și 21-22 de grade inclusiv în capitală, consemnându-se în continuare temperaturi ușor peste ceea ce ar fi normal. Însă trebuie să luăm în considerare că pe măsură ce ne îndreptăm spre ultima lună de toamnă, în mod obișnuit, valorile de temperaturi mai scad în medie cu 5-6 grade. Vom monitoriza atent situația și, cu siguranță, vom actualiza aceste informații”, a spus Elena Mateescu, în exclusivitate la România TV.

PROGNOZA IERNII. Oana Păduraru (ANM) anunţă pătrunderi succesive de aer polar: „Nu este exclus să avem ninsori la începutul lui noiembrie”

„Cert este că până în acest moment vorbim de o toamnă foarte caldă și, din păcate, secetoasă pentru că în partea de sud și sud-est a României seceta pedologică este în accentuare și în extindere” a mai spus directorul Agenției Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la România TV.

Oana Păduraru, specialist ANM vine cu o altă prognoză, complet modificată și anunță practic că va veni iarna mult mai devreme decât am fi crezut, ținând cont de temperaturile care ne duc mai degrabă cu gândul la primăvară decât la toamnă.

În următoarele zile se așteaptă o pătrundere de aer rece care va îndepărta practic aerul cald și imediat vom începe să resimțim că am schimbat anotimpul.

Nu este exclus să avem precipitații sub formă de ninsoare la începutul lunii noiembrie și chiar la sfârșitul lunii octombrie, pentru că vor mai fi pătrunderi succesive de mase de aer rece, dinspre latitudini nordice, iar masa de aer cald care se află acum în sud, treptat, se va retrage și desigur că sunt favorizate pătrunderile reci.

Estimativ, se pare, totuși, că la finalul lunii octombrie, chiar dacă temperaturile rămân la modul general peste cele normale, există probabilitate foarte mare pentru ninsori. La început vor fi în zonele montante, și mă refer la masivele nordice, apoi, treptat, și în partea centrală și zona Moldovei. Aici avem semnalul că vor fi primele ninsori.

Tot din estimările pe care le avem până în momentul de față se pare că vom avea în noiembrie ninsoare și în partea de sud a țării, nu neapărat chiar de la începutul lunii, dar pe măsură ce ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie probabilitatea crește“, a precizat, la DC News, Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Prognoza iernii 2023-2024. Vortexul aduce aer polar şi zăpadă în România. Când va ninge în Bucureşti

Prognoza iernii. Nu vă grăbiți încă să puneți deoparte hainele subțiri de vară: în acest weekend vremea se va încălzi puternic, iar temperaturile din timpul zilei vor aminti mai degrabă de iulie sau august decât de octombrie. Meteorologii Accuweather avertizează însă să ne bucurăm cât mai putem de vremea frumoasă, pentru că iarna bate la uşă

Prognoza iernii. Se anunţă vortex polar cu nămeţi de zăpadă şi temperaturi scăzute. Ninsorile vin mai repede în toată lumea

În mai multe regiuni ale țării au căzut, deja, primii fulgi de zăpadă, dar razele soarelui i-au topit repede. De altfel, s-au înregistrat temperaturi scăzute, dar și alte fenomene meteo extreme. De exemplu, în noaptea de duminică spre luni, 15 spre 16 octombrie, a nins în nordul Carpaților Orientali. În Bucovina, sub altitudini de 1000 de metri, s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsoare. Deși vremea a fost oscilantă, fiind înregistrate și temperaturi de până la 29 de grade Celsius (săptămâna trecută), meteorologii au anunțat o schimbare majoră a prognozei.

De altfel, meteorologii Accuweather au anunțat când va avea loc prima ninsoare în București. Potrivit prognozei întocmite pentru luna decembrie 2023, încă din prima săptămână ar trebui să ne așteptăm la precipitații sub formă de ninsoare.

Prognoza iernii 2023-2024. Meteorologii Accuweather anunță când ninge în București

Meteorologii Accuweather au anunțat când va fi prima ninsoare în Capitală. Potrivit informațiilor, încă din prima săptămână ar trebui să ne așteptăm la o vreme mai rece, cu temperaturi minime înregistrate sub pragul de îngheț. De exemplu, prima zi în care ar putea să ningă este 4 decembrie. Temperatura maximă va fi de 3 grade Celsius, iar cea minimă va ajunge la -3 grade Celsius.

După temperaturile lunii octombrie, România ar putea avea cea mai călduroasă toamnă din ultimii 120 ani

Pentru multe locuri din România, maximele de maine vor declanşa un eveniment rar in istoria de până la 120 de ani a observaţiilor meteo din România (potenţiale recorduri pentru ultima decadă a lunii octombrie). Spre exemplu, in Bucuresti, cea mai mare temperatură din ultima decadă a lui octombrie a fost de 29.6 grade (1960), iar mâine sunt aşteptate 31-32 de grade (din datele ANM).

Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord

Ultimul val de căldura important in ultima decadă a lui octombrie s-a înregistrat în 2018 (cu 28.9 grade în Bucureşti pe 31 octombrie).

Prognoza iernii 2023-2024: ANM a anunţat oficial cum se termină toamna

Administraţia Naţională de Meteorologie 

anunţă că în următoarele patru săptămâni temperaturile medii vor fi peste cele normale în toată ţara.

Meteo. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Prognoza ANM, mai optimistă ca Accuwheater

 

Un nou vortex polar se formează în stratosferă. Avertismentul climatologilor pentru iarna 2023-2024. Când va cădea prima zăpadă