Un nou vortex polar se formează în stratosferă. Avertismentul climatologilor pentru iarna 2023-2024. Când va cădea prima zăpadă

Probabilitatea ca iarna să vină în anul 2023 mai repede decât de obicei este de 90%, potrivit experților. Răcirea peste Polul Nord a început deja. Răcirea stratosferei începe de obicei în august, crescând puternic în septembrie și octombrie. Climatologul Roxana Bojariu susține că iarna va fi una cu temperaturi oscilante și vom trece de la vreme de primăvară la episoade de iarnă severă.

15 sept. 2023, 19:05

Un nou Vortex Polar se formează în stratosferă deasupra Polului Nord. Se extinde rapid și va continua să se consolideze spre iarna anului 2023/2024. Vortexul Polar are o istorie lungă și puternică a impactului vremii de iarnă asupra Statelor Unite, Canada, dar îşi întinde tentaculele și în Europa.

O masă de aer foarte rece care se află deasupra Polilor Nord și Sud ai Pământului, sunt de părere specialiștii, cu toate că sunt rezervați în a emite prognoze pe termen lung. Probabilitatea ca iarna să vină în anul 2023 mai repede decât de obicei este de 90%, potrivit experților.

El Nino, masele de aer rece și vortexurile polare au evoluat în mod neobișnuit, astfel încât iarna ar putea să fie foarte friguroasă, în mai multe țări, până la începutul anului 2024. Fenomenele vor afecta prognozele meteo din toate statele, în mod special din SUA și din Europa.

Cuvântul Polar Vortex poate însemna multe lucruri diferite. Dar, pentru specialişti, reflectă puterea circulației polare stratosferice. Pe măsură ce înaintăm în toamnă, regiunile polare încep să se răcească. Acest lucru se datorează faptului că Soarele coboară și mai puțină energie ajunge la Polul Nord. Dar pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă.

Vine urgia peste România! Elena Mateescu anunţă ploi torențiale şi furtuni în următoarele zile. Care sunt zonele vizate
Regiunile polare primesc puțină până la zero energie solară în comparație cu regiunile mai la sud, care încă primesc multă lumină solară și căldură. Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale și o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) începe să se dezvolte în emisfera nordică. Se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar.

Ca și în nivelurile inferioare, procesul este același mai sus în atmosferă, creând o circulație mare și puternică pe măsură ce temperaturile scad. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar, o circulație pe scară largă în atmosferă.

Din acest motiv, avem tendința de a separa întregul Vortex Polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Amândouă își joacă rolul diferit, așa că sunt monitorizate seoparat de specialişti. Dar este, de asemenea, foarte important dacă sunt conectate corect. Imagine de NOAA-Climate.

 

Prognoza ANM septembrie 2023. Toamna deschide frigiderul peste România, sezonul rece se simte cu fiecare picătură
Partea superioară (stratosferică) este mai circulară și mai simetrică pe măsură ce se învârte deasupra solului, la mari altitudini. Cu toate acestea, structura inferioară a Vortexului Polar este mult mai neuniformă și în principal perturbată. Aceasta se datorează influenței terenului/muntilor și a sistemelor puternice de presiune care acționează ca obstacole în flux.

Vânturile mai puternice se găsesc de obicei în marginea exterioară, numită „zona de surf”. Vânturile sunt importante atunci când descriu Vortexul Polar, deoarece de obicei sunt primele care arată că ceva se schimbă. Cu cât ne apropiem de pământ, cu atât Vortexul Polar devine mai deformat. Asta pentru că trebuie să interacționeze cu terenul/muntii și cu sistemele puternice de presiune din jurul emisferei.

Deci, pentru a rezuma, Vortexul Polar se comportă ca un ciclon foarte mare, acoperind emisfera nordică de la Polul Nord până la latitudini inferioare. Este prezent la toate nivelurile atmosferice, de la sol în sus, dar poate avea forme diferite la diferite altitudini.

 

 

Vortexul polar este o zonă ciclonică mare care se învârte pe toată emisfera nordică, de la sol până la vârful stratosferei. Această circulație polară stratosferică, numită Vortexul Polar, poate face diferența dintre o iarnă foarte rece și cu zăpadă și o iarnă caldă și uscată.

Un vortex polar puternic înseamnă de obicei o circulație polară puternică. Acest lucru blochează de obicei aerul mai rece în regiunile polare, aducând condiții mai blânde pentru majoritatea Statelor Unite și Europei. În aceste condiții, iarna poate fi în mare parte mai caldă decât în ​​mod normal la latitudinile mijlocii.

În schimb, un Vortex Polar slab poate crea un model slab de curent cu jet. Aerul arctic mai rece este mai greu de reținut, care acum poate scăpa din regiunile polare în Statele Unite și/sau Europa.

Deci, dacă sunteți un fan al unei ierni mai calde în Statele Unite și Europa, veți prefera un Vortex Polar puternic. Dar dacă vă place vremea potrivită de iarnă, cu frig și zăpadă, un Vortex Polar slab este cel mai bun pariu.

Deoarece fiecare an este diferit în povestea Vortexului Polar, ne vom uita la cele mai recente date din Stratosferă și la modul în care un nou Vortex Polar începe să apară pentru sezonul de iarnă 2023/2024.

NOUL SEZON, NOUL VORTEX POLAR

Răcirea peste Polul Nord a început deja. Răcirea stratosferei începe de obicei în august, crescând puternic în septembrie și octombrie. În cele din urmă, Stratosfera atinge cea mai rece perioadă în noiembrie și decembrie, când Vortexul Polar este de obicei cel mai puternic.

 

Prognoza meteo lunară. Vara se prelungeşte şi în septembrie, vortexul toamnei ocoleşte România
Temperatura scade rapid în stratosferă, la aproximativ 30 km/18,5 mile altitudine. Privind prognozei în timp real a temperaturii, putem vedea un nucleu rece în curs de dezvoltare peste cercul polar. Aceasta este „inima” Vortexului Polar și, cu cât devine mai rece, cu atât Vortexul Polar poate deveni mai puternic. Asta pentru că se hrănește cu diferența de temperatură/presiune dintre regiunile polare și cele sudice ale emisferei nordice.

De asemenea, presiunea începe să scadă rapid. Privind prognoza pentru sfârșitul lunii septembrie, se poate observa că Vortexul Polar este mult mai dezvoltat și crește rapid în dimensiune și influență. Pe măsură ce presiunea scade în Vortexul Polar, acesta crește viteza și adâncimea vântului. Cu cât devine mai puternică, cu atât ne poate influența mai ușor vremea la suprafață.

Apropo de vânt, prognoza actuală arată dezvoltarea fluxului cu jet stratosferic. Acesta se numește Polar Night Jet. Vânturile stratosferice nu au nicio importanță deosebită în septembrie. Dar arată cum vortexul polar stratosferic începe să se organizeze rapid într-o formațiune circulară adecvată, crescându-și viteza și influența de aici înainte.

Acum știm ce este Polar Vortex și cum funcționează. Dar de ce ne pasă de asta? După cum veți vedea acum, Vortexul Polar are puterea de a face multe lucruri în ceea ce privește vremea, mai ales în timpul iernii, când este cel mai puternic.

Dar mai întâi, să vorbim despre ce ar putea fi diferit pentru Polar Vortex în acest sezon de iarnă. O anomalie puternică a vântului stratosferic este în curs de desfășurare peste Ecuator și va juca un rol cu ​​Vortexul Polar în iarna viitoare.

Se numește oscilație cvasi-bienală (QBO), cunoscută și sub numele de „bătăile inimii atmosferei”, deoarece este atât de regulată. Oscilația cvasi-bienală (QBO) este o variație regulată a vântului sus deasupra Ecuatorului. Vânturile puternice din stratosferă călătoresc într-o centură în jurul planetei și, la fiecare 14 luni, aceste vânturi își schimbă complet direcția.

QBO este o parte importantă a dezvoltării vremii în timpul iernii, deoarece poate afecta Vortexul Polar și curentul cu jet. Puterea și direcția vântului în fluxul polar se pot schimba cu QBO.

În funcție de QBO, riscul de condiții de iarnă în emisfera nordică poate diferi în fiecare dintre faze:

  • Când QBO este negativ (est), există o șansă crescută de un curent cu jet mai slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Statele Unite, Canada și Europa.
    Când QBO este pozitiv (vest), șansa pentru un curent cu jet mai puternic și un Vortex Polar mai puternic. Asta înseamnă o iarnă mai blândă, deoarece aerul mai rece este blocat în regiunile polare, fiind mai greu să iasă din circulația puternică.

De obicei, un vortex polar slăbește din cauza creșterii temperaturii și presiunii în stratosferă. Acesta se numește un eveniment de încălzire stratosferică bruscă (SSW), care poate prăbuși vortexul polar.

Simplificat, un eveniment de încălzire stratosferică bruscă (SSW) este exact ceea ce sugerează numele. Este o creștere bruscă a temperaturii în stratosfera polară în timpul iernii. Încălzirea stratosferei înseamnă că vortexul polar este slăbit și se poate prăbuși sub presiunea evenimentului de încălzire.

Acest lucru creează o reacție în lanț, perturbând curentul cu jet, creând o presiune ridicată peste Cercul Arctic și eliberând aerul rece arctic în Europa și Statele Unite.

Un eveniment SSW este de obicei declanșat de tipare specifice de presiune la nivelurile inferioare care pot trimite multă energie în sus vertical în stratosferă. Imaginea de mai jos arată un exemplu de eveniment tipic SSW și modul în care acesta progresează pe o perioadă de 30 de zile.

Un astfel de eveniment a avut loc în luna februarie a acestui an. Un val puternic de încălzire a cuprins Stratosfera polară și Vortexul Polar. Odată cu creșterea presiunii în stratosferă și cu vânturile inversate, a fost marcat ca un eveniment SSW adecvat.

Unul dintre cei mai importanți factori globali pentru viitorul sezon de iarnă este evenimentul El Niño. Aceasta este o anomalie caldă a oceanului în Oceanul Pacific tropical. Și fiind în acea regiune, este, de asemenea, legat de anomalia QBO direct în stratosferă de deasupra acesteia.

Pentru a rămâne simplu, El Niño este ceea ce numim anomaliile oceanului cald/pozitiv din Oceanul Pacific tropical. Se formează în anumite condiții și poate schimba vremea la nivel global la scară sezonieră.

 

Climatologul ANM: Fenomenul El Nino a ajuns la maturitate. Se schimbă anotimpurile, avem o nouă ordine

Climatologul ANM, Roxana Bojariu, susține că fenomenul El Nino a ajuns la maturitate în 2023, iar efectele deja se resimt. Ea arată că din acest motiv vom avea ”o nouă ordine climatică și se schimbă caracteristicile anotimpurilor”. De asemenea, climatologul avertizează că iarna acestui an va fi una cu temperaturi ridicate, dar și cu episoade de iarnă severă.”Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

„Probabil că până la sfârșitul anului am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară. Vara 2023 este ca vară boreală cea mai caldă la nivel global, așa cum rezultă din înregistrări.

Avem de-a face cu temperaturile cele mai mari din ultimii 120.000 de ani apreciază experții, iar asta este o estimare bine fundamentată de comunitatea științifică. Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decât 2023, pentru că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, iar influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare.

Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord
Practic, El Nino s-a dezvoltat din vara acestui an, ia un timp până când răspunsul atmosferei la temperaturile mult mai mari din Pacific apar și în atmosferă. Pe lângă ce se întâmplă în Pacificul tropical, unde sunt temperaturi mai mari, avem și încălzirea la nivelul întregului ocean planetar”, a explicat Roxana Bojariu.

Climatologul susține că iarna va fi una cu temperaturi oscilante și vom trece de la vreme de primăvară la episoade de iarnă severă.

„Toate sistemele de vreme, inclusiv cele din anotimpul de iarnă pot căpăta un nivel de severitate mult mai mari. Vom avea noi norme climatice, o nouă ordine climatică, deja facem trecerea spre noua ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă.”, a afirmat climatologul.

Temperatura oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă extrem de puternic. „Temperatura apei oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent. E un semnal de alarmă, oceanul absoarbe 90% din căldura rezultată datorită intensificării efectului de seră rezultat prin acțiunile umane. Aceste ploi cu cantitate foarte mare de precipitații au impact devastator, cantitatea mare de precipitații poate fi legată de aceste temperaturi mari la suprafața mărilor și oceanelor care determină evaporare intensificată. Rezultă așadar o cantitate sporită de vapori de apă care alimentează aceste efecte, așa cum e acum în Spania, Grecia, Turcia.”, a declarat Bojariu.