PROGNOZA METEO. Elena Mateescu, director ANM, anunţă caniculă: „Temperaturi severe, mai mari de 35 de grade, săptămâna viitoare!”

Atenționarile și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avetizări de tip nowcasting, a declarat Elena Mateescu la România TV

15 iun. 2022, 13:35
PROGNOZA METEO. Elena Mateescu, director ANM, anunţă caniculă: „Temperaturi severe, mai mari de 35 de grade, săptămâna viitoare!”

PROGNOZA METEO. După furtună, vine canicula, anunţă ANM. „Observăm în fiecare an recorduri. S-a întâmplat și în această vară și primăvară. Este al doilea cod roșu de vreme severă imediată emis pentru Capitală. Au fost cantități semnificative de precipitații.

Să ne obișnuim cu astfel de evenimente. Atenționările și avertizările de vreme severă imediată sunt în creștere de la un an la altul. Am emis peste 170 de avertizări de tip nowcasting. Aceste fenomene devin din ce în ce mai obișnuite și se confirmă și creșterea fenomenelor neobișnuite, fenomene cu caracter torențial, asociate cu vijelii sau căderi de grindină”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Punctul Culminant, de la România TV

Meteorologul a vorbit, de asemenea, despre domul de căldură care amenință Europa. „Este posibil să consemnăm după 19-20 iunie și primul val de căldură cu temperaturi severe, mai mari de 35 de grade”. Diagramele meteo arată o probabilitate foarte mare, în această săptămână, a unui val puternic de căldură, care se va dezvolta mai întâi în sud-vestul Europei, apoi se va răspândi treptat în vestul Europei.

Domul de căldură puternică va persista săptămâna aceasta în Franța și Spania.   Căldura extremă s-a intensificat deja în Peninsula Iberică în acest weekend, unde Spania, Portugalia, Maroc și Algeria au experimentat 40 de grade la orele de vârf.

Val sufocant de caniculă, se aşteaptă recorduri de temperaturi

Se estimează că temperaturile vor crește până la 40 °C în sudul Franței și chiar mai mult în Spania, unde ar putea depăși 45 °C. Ambele țări ar putea depăși unele recorduri istorice de căldură pentru luna iunie. Acestea vor fi temperaturi extrem de ridicate pentru vestul și sud-vestul Europei pentru prima jumătate și mijlocul lunii iunie.

Recordul de căldură din toate timpurile din Spania a fost stabilit pe 27 iunie 1965, când temperatura a atins un vârf de 45,2 °C. 

Căldura va cuprinde, de asemenea, Germania și Anglia în cursul acestei săptămâni și s-ar putea extinde până săptămâna următoare.

Ce este domul de căldură  
Domul de căldură este termenul pe care îl folosim în cazul temperaturilor extrem de ridicate. Acesta descrie fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. De obicei rămâne acolo câteva zile consecutive sau chiar săptămâni.

Temperatura maximă zilnică și temperaturile medii în special, sub domul de căldură, sunt de obicei mult peste normal. Adesea acestea depășesc recordurile istorice existente. Mai ales dacă domul de căldură se dezvoltă la începutul verii sau la începutul sezonului de toamnă, scrie SevereWeather.

Temperaturi de până la 45 grade
Valul de căldură anunțat pentru această săptămână în sud-vestul Europei este de așteptat să se extindă în mai multe țări și să dureze cel puțin 5-7 zile, posibil chiar mai mult în sudul Franței și Peninsula Iberică.

Temperaturile sunt prognozate a fi și mai mari în zilele următoare când sunt așteptate cele mai mari valori ale acestui val de căldură. Temperaturile din Spania și Portugalia ar putea depăși 42-43°C în regiunile sudice. La nivel local sunt posibile și temperaturi de vârf în timpul zilei, atingând 44-45 °C. Domul de căldură se va răspândi, de asemenea, spre nord și nord-est în Franța, Elveția și vestul Alpilor. De asemenea, spre vestul Germaniei și Anglia weekendul următor.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Meteorologii anunţă că va fi caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că în următoarele săptămâni vremea va fi caldă în aproape toate regiunile României. De asemenea, vor fi puţine precipitaţii, au stabilit specialiştii.

Prognoza meteo pentru două săptămâni. Temperaturi în prag de caniculă, dar şi furtuni la final de iunie. Cum va fi vremea la mare şi la munte

În săptămâna 13– 20 iunie, temperatura va fi în general apropiată de valorile normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a ţării.

În săptămâna 20-27 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice şi la munte.

În săptămâna 27 iunie– 4 iulie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată ţara. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în sud-est şi la munte.

În săptămâna 4-11 iulie mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile vestice, nord- vestice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.