Val sufocant de caniculă, se aşteaptă recorduri de temperaturi

Peste 100 de milioane de americani sunt avertizaţi să rămână în casă dacă este posibil. Un val de temperaturi ridicate şi în Spania.

14 iun. 2022, 21:17
Val sufocant de caniculă, se aşteaptă recorduri de temperaturi

Caniculă şi umiditat excesivă se instalează în statele care se întind de pe coasta Golfului până la Marile Lacuri şi la est până în Carolina, anunţă The Guardian.

Centrul de predicţie al Serviciului Naţional de Meteorologie din College Park, Maryland, a declarat luni că 107,5 milioane de persoane vor fi afectate de căldura excesivă.

Valul de căldură, care a stabilit mai multe recorduri de temperatură ridicată în vest, sud-vest şi până în Denver în timpul weekend-ului, s-a mutat luni spre est în unele părţi ale coastei Golfului şi în Midwest şi se va extinde spre Marile Lacuri şi spre est până în Carolina, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie.

Furtuni violente, este COD ROŞU în Bucureşti. Bulevarde inundate, copaci cazuţi şi căderi de grindină VIDEO
St Louis, Memphis, Minneapolis şi Tulsa se numără printre oraşele aflate sub avertismente de căldură excesivă, cu temperaturi prognozate să ajungă la aproximativ 38C (100F), însoţite de o umiditate ridicată care ar putea face să se resimtă 43C (110F).

În Jackson, Mississippi, locuitorii au înfruntat luni temperaturi care au atins 35C (95F).

Multe municipalităţi au anunţat planuri de a deschide centre răcorite, inclusiv în Chicago, unde oficialii au început să alerteze locuitorii despre locurile unde ar putea găsi alinare. Municipalitatea intenţionează să deschidă marţi şi miercuri şase centre de servicii comunitare şi a precizat într-un comunicat de presă că oamenii se pot răcori şi în 75 de biblioteci publice din oraş.

Oraşul şi-a intensificat eforturile de a răspunde la valurile de căldură după ce peste 700 de persoane, multe dintre ele în vârstă, au murit în timpul unui val de căldură din 1995. Efortul vine, de asemenea, după ce trei femei au murit într-un complex de locuinţe pentru persoane în vârstă în timpul unui scurt val de căldură luna trecută, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea oraşului de a reacţiona în caz de vreme brutal de caldă.

Prognoza meteo 15 iunie 2022. Vremea va fi în general frumoasă, temperaturi maxime de 29 de grade
În comitatul Mecklenburg din Carolina de Nord, care include Charlotte, guvernul local a deschis staţii de răcire, iar sistemul de transport în comun din zonă oferea curse gratuite către unele dintre locaţii.

Iar în Carolina de Sud, lucrătorii electorali se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi una dintre cele mai fierbinţi zile de alegeri primare de marţi, cu temperaturi maxime prognozate să atingă 30 de grade Celsius, iar umiditatea să se apropie de 40 de grade Celsius.

Managerii de secţii de votare încearcă să găsească modalităţi de a proteja persoanele care trebuie să stea afară pentru a vota.

În Minneapolis, 14 şcoli care nu au aer condiţionat vor trece marţi la învăţământul la distanţă. Şcolile urmau să se încheie pe 10 iunie, dar o grevă a profesorilor de trei săptămâni din aprilie a împins ultima zi până pe 24 iunie, pentru a recupera timpul pierdut în clasă.

Un val de caniculă anormal sufocă Spania, anunță meteorologii care susțin că de vină este încălzirea globală tot mai accentuată

Un val de caniculă sufocă luni Spania, un episod ”anormal” pentru această perioadă a anului, semn al ”încălzirii globale”, potrivit unui expert al Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), informează AFP.

Acest episod canicular, care se produce după ce luna mai a fost declarată cea mai caniculară din ultimii cel puţin 100 de ani în Spania, va aduce ”temperaturi extreme” şi ”ar putea dura până la sfârşitul săptămânii”, a precizat pentru AFP Ruben del Campo, purtător de cuvânt al AEMET.

Potrivit acestuia, temperaturile vor depăşi ”40 de grade” Celsius în timpul zilei în numeroase oraşe spaniole şi vor rămâne ridicate pe timpul nopţii, când se vor înregistra ”peste 20 sau 22 de grade”.

Meteorologul a avertizat că fenomenul, ”care nu e limitat la peninsula iberică” va afecta şi alte ţări europene, cum ar fi Franţa, în zilele următoare.

”Această căldură extremă, în această perioadă de primăvară, nu este normală” şi este cauzată de ”încălzirea climatică”, a precizat Ruben del Campo. În ultimele 10 luni, Spania a traversat patru episoade de temperaturi extreme: o caniculă în august, când au fost atinse valori record (47,4 grade Celsius la Montoro, în sudul ţării), temperaturi ”excepţional de ridicate” între Crăciun şi Ajunul Anului Nou, valul de căldură din mai, iar acum cel din prezent.

Mercurul termometrelor ar putea urca până la 43 de grade în Andaluzia (sud), în special în Cordoba şi Sevilla, potrivit AEMET.

Din epoca preindustrială, temperaturile au crescut în medie cu 1,7 grade în Spania (2 grade în Europa), aminteşte Ruben del Campo, care a precizat că valorile nu sunt doar mai extreme, ci totodată episoadele de căldură sunt mai frecvente.

Iar dacă Spania are în mod tradiţional veri caniculare, recunoaşte el, acestea ”sunt puţin mai călduroase cu fiecare an care trece şi din ce în ce mai lungi: vara durează cu o lună în plus în comparaţie cu anii 1980”, ceea ce duce la moartea a aproape 1.800 de persoane în fiecare an.

În afara consecinţelor sanitare, analistul avertizează asupra efectelor pentru mediu, cu un risc crescut de secetă şi de dificultăţi de aprovizionare în ceea ce priveşte apa, precum şi înmulţirea incendiilor, precum în zona Sierra Bermeja, în provincia andaluză Malaga, unde un incendiu a distrus 3.500 de hectare săptămâna trecută.