PROGNOZA METEO. Ger, ninsori, viscol şi polei în România. Cum va fi vremea în weekend

PROGNOZA METEO. Meteorologii au emis o informare valabilă de vineri, 9 ianuarie, ora 10.00, până sâmbătă după-amiază. Se vor semnala intensificări ale vântului, ninsori, polei, ploi moderate cantitativ în toată ţara. În toate zonele montane va ninge, local abundent. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 70...80 km/h viscolind şi spulberând zăpada.

RomaniaTV.net
08 ian. 2015, 15:48
PROGNOZA METEO. Ger, ninsori, viscol şi polei în România. Cum va fi vremea în weekend

Vineri in zori inca va fi ger in sudul, estul si centrul teritoriului, dar vremea se va încălzi semnificativ pe parcursul zilei. Cerul insa va fi acoperit de nori ce lasa precipitatii in vestul, centrul si nordul tarii, dar si in restul tarii, insa pe arii mai restranse. In Banat si Crişana predomina ploile, izolat se aduna aici peste 15…20 l/mp, iar în celelalte regiuni vor fi precipitatii mixte, favorizând formarea poleiului. În zonele montane va ninge, local abundent, iar vântul va sufla cu peste 70…80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada, mai ales pe cretele Carpaţilor Orientali si Meridionali.

Vânt mai alert va fi şi la câmpie sau podis, însa doar la nivel local, şi cu rafale mai modeste, de 45…50 km/h. În aceste condiţii, la amiaza termometrele vor indica -5 grade în estul ţării şi în depresiuni, în timp ce in vest se ating 7 grade peste limita de inghet.

Si in Capitala va fi ger dimineata, insa peste zi temperaturile cresc semnificativ, desi norii predomina si trecator pot sa cada precipitatii slabe, predominant ploi care depun polei. Iar vantul sufla si el mai agitat, asa ca la pranz temperatura aerului va fi de aproximativ -1 grad.

Sambata vremea continua să se încălzească, astfel că va deveni uşor mai caldă decat ar fi normal in aceasta perioada a anului. Maximele pornesc de la 0 grade in depresiuni si ating şi 8 grade in sud-estul tarii. Iar ca aspect, in vest, nord-vest si centru, va fi cer mai mult noros şi pe arii extinse precipitaţii, mixte la munte şi predominant ploi în rest. În Banat şi Crişana izolat se aduna peste 15 l/mp. În celelalte regiuni, înnorările vor fi doar temporare, iar ploi slabe se vor semnala numai cu totul izolat. Vor mai fi insa condiţii de producere a poleiului si vantul va avea si el intensificări în sud-vest, nord-est şi la munte, iar pe creste, îndeosebi în Carpaţii Meridionali, va sufla in continuare cu putere, viscolind şi spulberând zăpada.

In Capitală vremea continua să se încălzească. Cerul va fi temporar noros, dar condiţiile de precipitatii vor fi reduse. Vântul nu creaza nici el probleme şi la amiază vor fi aproximativ 6 grade in termometre.

Duminica temperaturile vor continua să crească, îndeosebi în regiunile sudice şi sud-estice, astfel încât vremea va deveni caldă, cu 2 grade in depresiuni si 14 grade in sud-vest. Cerul va avea înnorări şi, mai ales după-amiaza şi seara aria precipitaţiilor se va extinde dinspre regiunile vestice şi nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. La început vor predomina ploile, apoi vor fi mai ales lapoviţe şi ninsori.

In Bucuresti vremea continua să se încălzească, astfel că regimul termic va fi mai ridicat decât normalul. Temperatura maximă va fi de 9 grade Celsius, iar cerul, variabil la început, se va înnora treptat, iar seara apar si ploile.

Luni vremea se raceste, temperaturile scad cu 4…5 grade in toate regiunile, iar la amiaza vor fi temperaturi de -1 grad in depresiuni, in timp ce in sud-vestul tarii nu se mai depasesc 7 grade. Iar in sudul si sud-estul tarii mai sunt precipitaţii mixte, in timp ce in nord-vest si zonele montane predomina ninsorile si vantul inca sufla tare pe creste. Dar meteorologii spun ca in urmatoarele zile vremea se incalzeste din nou si probabilitatea pentru precipitaţii este tot mai redusă, insa in cursul cursul nopţilor şi al dimineţilor, pe alocuri, va fi ceata.