PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Plouă în aproape toată ţara

PROGNOZA METEO. Valorile termice estimate de către meteorologi vor continua să fie peste normele climatologice ale perioadei, în timp ce ploile, în general slabe cantitativ, vor afecta majoritatea regiunilor atât în următoarele zile, cât și de la jumătatea săptămânii viitoare, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în intervalul 3-16 martie.

RomaniaTV.net
03 mart. 2014, 11:11
PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Plouă în aproape toată ţara

PROGNOZA METEO. În Banat, valorile termice vor continua să se situeze și în prima jumătate a lunii martie peste cele climatologic normale. Astfel, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 11 și 14 grade. Abaterea termică pozitivă va fi chiar și mai evidentă în privința valorilor minime nocturne, care se vor încadra în medie în ecartul 3-5 grade. O ușoară scădere de temperatură este posibilă în perioada 11-13 martie, dar valorile se vor situa în limite apropiate de normalul datei. Ploi locale, slabe și moderate cantitativ, se vor semnala în special în prima săptămână, cu o probabilitate mai mare în perioada 3-6 martie.

În Crișana, regimul termic se va menține în tot intervalul celor două săptămâni peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii martie, chiar dacă vor fi ușoare variații de temperatură. Media temperaturilor maxime va fi de 11-14 grade, iar în privința minimelor sunt de așteptat în continuare abateri pozitive semnificative față de mediile climatologice ale perioadei, în orele dimineților urmând a se înregistra în medie între două și 5 grade, posibil valori mai scăzute în intervalul 11 — 14 martie. Ploi locale, slabe cantitativ, vor fi în primele zile ale intervalului, între 3 și 6 martie, iar probabilitatea va crește din nou după data de 11 martie.

PROGNOZA METEO. În Transilvania, temperatura aerului va fi caracterizată de valori peste mediile multianuale specifice, astfel că ziua vor fi în medie între 6 și 11 grade. În privința temperaturilor minime, în prima săptămână, la nivelul întregii regiuni, vor fi în medie între 1 și 3 grade, reprezentând valori mult mai ridicate decât cele specifice perioadei. În cea de-a doua săptămână, scăderea de temperatură estimată va determina un regim termic apropiat de cel normal, cu o medie a valorilor nocturne de—2 până la zero grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în primele zile, între 3 și 6 martie, dar acestea se vor semnala local și vor fi în general slabe. În Maramureș, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, dar în special în prima săptămână, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la început de martie, încât media maximelor va fi de 9 — 13 grade. Abaterea pozitivă a temperaturilor minime va fi semnificativă în perioada 3-9 martie, când vor fi valori medii de până la 3 grade. Ușoara scădere de temperatură estimată pentru intervalul 10-15 martie va conduce la înregistrarea unor valori nocturne mai apropiate de cele climatologic normale, respectiv o medie în jurul a zero grade. Între 4 și 6 martie, ploile își vor face apariție, la fel și în jurul datei de 13 martie.

PROGNOZA METEO. În Moldova, intervalul de prognoză va debuta cu temperaturi diurne apropiate de cele specifice datei calendaristice, în medie de 4-6 grade, apoi ecartul mediu al valorilor maxime, respectiv de la 8 la 12 grade, va fi în general peste cel normal în prima jumătate a lunii martie. În privința regimului valorilor nocturne, acesta se va menține peste cel climatologic normal, cu precădere în prima săptămână, astfel că, la nivelul întregii regiuni, media minimelor va fi între 1 și 4 grade. Probabilitatea pentru ploi, slabe și moderate, va fi mai mare în primele zile ale intervalului de referință, respectiv în perioada 3-7 martie.

În Dobrogea, pe tot parcursul intervalului de prognoză, atât temperaturile diurne, dar mai ales cele nocturne vor caracteriza o vreme caldă pentru prima jumătate a lunii martie. Mediile temperaturilor maxime vor oscila ușor între 8 și 12 grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra îndeosebi în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Temperaturile minime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 5 grade până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, pentru ca mai apoi să marcheze o scădere ușoară, de aproximativ două grade Celsius, iar până la sfârșitul intervalului vor fi relativ constante. Până în jurul datei de 8 martie, local și temporar va ploua, în general slab cantitativ. În cea de-a doua săptămână de prognoză, probabilitatea de ploaie va fi mai scăzută.

PROGNOZA METEO. Pentru zona Munteniei, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi în general mai ridicat decât cel specific acestei perioade, mai ales în ceea ce privește temperaturile nocturne. Astfel, după ce în primele două zile, media maximelor va fi de aproximativ 8 grade, începând din data de 5 martie și până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză aceasta se va situa în jurul valorii de 12 grade. Minimele termice se vor situa, în medie, între 2 și 4 grade, cu cele mai ridicate valori în prima săptămână de prognoză. Până în jurul datei de 7 martie, pe arii relativ extinse se vor semnala ploi, izolat mai însemnate cantitativ. Începând cu data de 8 martie probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai scăzută, acestea fiind posibile trecător și pe spații destul de mici.

În Oltenia, în medie, valorile termice diurne vor marca o creștere după primele două zile de prognoză și se vor situa până la sfârșitul intervalului în jurul valorii de 12 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, mediile temperaturilor minime vor fi mai ridicate decât mediile multianuale specifice acestei perioade, dar mai ales în prima săptămână, când acestea vor fi de aproximativ 4 grade. Ploile își vor face apariția moderat cantitativ și pe arii extinse în prima săptămână de prognoză. Ulterior, precipitațiile vor fi sporadice și slabe cantitativ.

PROGNOZA METEO. La munte, pe tot parcursul intervalului de prognoză, atât regimul termic mediu diurn, cât și cel nocturn nu vor avea variații semnificative. Mediile temperaturilor maxime vor fi de la două grade Celsius la 4 grade, iar ale celor minime între—5 și minus două grade. Până în jurul datei de 8 martie, pe arii extinse se vor semnala precipitații, temporar moderate cantitativ, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Apoi, până la sfârșitul intervalului de prognoză, pe arii restrânse vor mai fi precipitații slabe și trecătoare.