PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Surprize mari de Crăciun şi Revelion 2013

Meteorologii anunţă că vremea se va încălzi în jurul Crăciunului, tempertaturile ajungând şi la plus 10 grade Celsius în sudul şi vestul ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. 

RomaniaTV.net
23 dec. 2013, 10:07
PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Surprize mari de Crăciun şi Revelion 2013

PROGNOZA METEO BANAT
În prima săptămână a intervalului vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit, cumaxime ce se vor situa, în medie, între 8 şi 10 grade Celsius. În a doua săptămână valorile termice diurne vor fi în scădere, spre medii de 4…5 grade şi se vor apropia uşor de normele climatologice ale perioadei. Temperaturile minime vor fi negative la medii de
-2 …-1 grad, exceptând intervalul 26 – 31 decembrie, când vor fi apropiate sau uşor peste 0 grade Celsius.
Va ploua slab în zilele de 26 şi 27 decembrie, dar și în zilele de 30 şi 31 decembrie şi 3 și 4 ianuarie vor fi posibile precipitații slabe, mixte.

PROGNOZA METEO CRIŞANA
Până în jurul datei de 29 decembrie vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit, cu maxime ce se vor situa, în medie, între 7 şi 10 grade Celsius. Din data de 30 decembrie temperaturile diurne vor fi în scădere şi se vor situa la medii în jurul valorii de 4 grade, până la sfârşitul intervalului. Minimele termice vor fi uşor negative în medie de -2…-1 grad, mai puţin în nopţile de 27, 28 şi 29 decembrie când vor fi uşor pozitive. În zilele de 26 şi 27 decembrie temporar va ploua slab, iar în jurul datelor de 30 decembrie şi 4 ianuarie vor fi posibile precipitații slabe, mixte.

PROGNOZA METEO TRANSILVANIA
În prima săptămână a intervalului vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit, cu maxime ce se vor situa, în medie, între 5 şi 7 grade Celsius. În a doua săptămână valorile termice diurne vor fi în scădere, spre medii de 2 grade şi se vor apropia uşor de normele climatologice ale perioadei. Temperaturile minime vor fi negative la medii de -6…-4 grade, exceptând nopţile 27 şi 28 decembrie când se vor apropia de 0 grade Celsius. În zilele de 26 şi 27 decembrie vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie, în timp ce în zilele de 30 şi 31 decembrie şi 3 și 4 ianuarie vor fi posibile precipitații slabe, mai ales sub formă de ninsoare.

PROGNOZA METEO MARAMUREŞ
În intervalul 24 – 29 decembrie maximele termice vor creşte şi se vor situa, în medie, între 6 şi 8 grade Celsius, valori ce vor caracteriza o vreme caldă. Din data de 30 decembrie şi până la sfârşitul intervalului temperaturile diurne vor fi în scădere, spre medii de 3 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi negative la medii de -4…-2 grade, exceptând nopţile 27 şi 28 decembrie când vor fi apropiate de 0 grade Celsius. Vor fi condiţii de precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie în zilele de 26 şi 27 decembrie. După data de 28 decembrie probabilitatea de precipitaţiilor va fi destul de mică.

PROGNOZA METEO MOLDOVA
Până în data de 26 decembrie, maximele termice diurne vor avea mici variaţii, în jurul unei medii de 4…6 grade, în timp ce miminele nocturne vor avea o creștere de aproximativ 3 grade. În jurul datei de 27 decembrie regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, urmând a se înregistra, în medie, maxime în jur de 7 grade şi minime de 2 grade. Ulterior, până pe 30 decembrie, vremea va
intra într-un proces de răcire uşoară şi treptată, dar valorile termice se menţin peste ceea ce ar fi normal pentru sfârşit de decembrie. Se vor înregistra în medie temperaturi maxime de 2…3 grade şi minime în jur de -2 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză regimul termic va fi relativ constant. În perioada 26 – 28 decembrie, local se vor semnala precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ploaie, iar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi foarte redusă.

PROGNOZA METEO DOBROGEA
Atât valorile termice diurne cât şi cele nocturne vor fi în creştere până în jurul datei de 27 decembrie, când se vor înregistra maxime în medie în jur de 11 grade şi minime de aproximativ 5 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scădere uşoară de la o zi la alta, până spre sfârşitul anului, când se va înregistra o medie de 4 grade a maximelor diurne şi de 0 grade a minimelor nocturne. În primele cinci zile ale noului an, mediile temperaturilor maxime şi minime nu vor avea variaţii semnificative faţă de sfârşitul lunii decembrie. Probabilitatea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor va fi în zilele de 26 şi 27 decembrie, când se vor semnala ploi slabe cantitativ.

PROGNOZA METEO MUNTENIA
Până joi, 26 decembrie, temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valori de 5 grade, fiind uşor mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. În data de 27 decembrie acestea vor marca o creştere semnificativă, cu aproximativ 3 grade, vremea devenind mult mai caldă decât ar fi normal pentru acastă dată calendaristică. În intervalul 28 – 30 decembrie valorile termice vor fi în scădere uşoară şi treptată spre valori medii în jur de 4 grade, unde se vor menţine până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Mediile temperaturilor minime vor fi în creştere până în jurul datei de 27 decembrie, când se vor înregistra aproximativ 2 grade, pentru ca mai apoi acestea să marcheze o scădere, în medie cu 3 grade, până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. A doua săptămână va aduce pe parcursul nopţilor un regim termic relativ constant, cu minime termice, în medie, de -3 ….-2 grade. Local se vor semnala ploi slabe cantitativ pe 26 – 28 decembrie, iar ulterior probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în general redusă.

PROGNOZA METEO OLTENIA
În prima săptămână de prognoză mediile temperaturilor maxime se vor situa între 5 şi 7 grade, cu valori uşor mai scăzute, în zilele de 25 şi 26 decembrie, când acestea se vor situa în jurul valorii de 3 grade. În schimb, minimele termice vor fi în creştere, de la valori, în medie, de -3 grade în prima noapte spre 2 grade în 27 şi 28 decembrie, pentru ca apoi să marcheze o scădere până la o medie de -1 grad pe 30 decembrie. Cea de-a doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de un regim termic în general constant, cu valori medii de 4 grade ziua şi în jur de -2 grade, noaptea. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, mai ales sub formă de ploaie slabă, va fi în creştere în intervalul 26-28 decembrie. În zilele de 30 şi 31 decembrie şi 3 și 4 ianuarie vor fi posibile precipitații slabe, mixte.

VREMEA LA MUNTE
În prima săptămână regimul termic diurn nu va avea variaţii semnificative, valorile termice menţinându-se în jurul unei medii de 4 grade, în timp ce minimele nocturne se vor încadra în general între -4 şi -1 grad, ceea ce caracterizează o vreme caldă pentru această perioadă din an. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, atât temperaturile maxime, cât şi cele minime, vor fi în scădere uşoară şi treptată, spre valori medii la
sfârşitul intervalului de 0 grade, ziua şi aproximativ -6 grade, noaptea. Până pe 26 decembrie nu se estimează precipitaţii, pentru ca în intervalul 26 – 28 decembrie probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte și slabe cantitativ să fie în creştere. După acest interval şi până pe 5 ianuarie, precipitaţiile vor fi puţine.