PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Vreme capricioasă, cu ploi aproape în fiecare zi

PROGNOZA METEO. Meteorologii au dat publicităţii prognoza meteo pentru perioada 15-28 mai 2017. Vremea îşi va păstra acelaşi caracter instabil, cu cantităţi importante de precipitaţii, în mai toate regiunile ţării.
Filip Stan
15 mai 2017, 10:35
PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Vreme capricioasă, cu ploi aproape în fiecare zi

PROGNOZA METEO. „Până la sfârşitul lunii mai, vremea în ţara noastră va fi predominant instabilă„, spune meteorologul Gabriela Băncilă, de la ANM. Aproape în fiecare zi fenomene specifice instabilităţii atmosferice (averse, cu tunete, fulgere, intensificări ale vântului, posibile căderi de grindină) îşi vor face apariţia în unele zone din ţară.

Vor fi vizate în special zonele deluroase şi montane pentru prima săptămână din intervalul menţionat. Intervalul cel mai instabil din această săptămână va fi 16-17 mai, adică marţi şi miercuri, dar gradul de instabilitate va fi în creştere spre sfârşitul săptămânii, când sunt posibile şi cantităţi de apă mai importante, în special în zonele deluroase şi montane, dar şi în partea de sud a ţării.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Ploi, descărcări electrice şi temperaturi minime de până la 4 grade

Din punct de vedere termic, în această primă săptămână se va semnala o scădere a temperaturilor, care se va resimţi mai ales la valorile nocturne. Astfel, spre mijlocul acestei săptămâni şi poate chiar şi spre finalul ei în orele dimineţii se vor înregistra temperaturi în apropierea pragului de îngheţ, în special în zonele depresionare din partea de est a Transilvaniei. Totodată şi la orele prânzului, în special în zonele din exteriorul arcului carpatic, se vor consemna temperaturi mai scăzute decât cele obişnuite pentru această perioadă.

Această tendinţă de instabilitate va continua şi în ultima săptămână a lunii mai, când ploile vor fi prezente aproape în fiecare zi, în special după-amiaza şi seara, în majoritatea regiunilor. Mai mult, aversele torenţiale ar putea declanşa viitori rapide în zonele de munte.

Pe de altă parte, în ultima săptămână, influenţele aerului tropical se vor resimţi şi la noi în ţară, în special în regiunile din interiorul arcului carpatic, acolo unde după-amiezile pot aduce valori termice de 29-30 grade Celsius.

BANAT

În primele două zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor avea medii de 22…23 de grade, iar cele minime vor fi, în medie, de 10…11 grade. Aceste medii regionale vor scădea în  intervalul 17-19 mai cu  aproximativ 2 grade, ziua și cu  3…4  grade,  noaptea, când vremea va deveni răcoroasă  pentru a doua decadă a lunii mai. Începînd din 20  mai, valorile termice se vor apropia treptat de cele normale, astfel în cât maxime le se vor situa, în medie, între 22 și 24 de grade, iar cele minime vor oscila în jurul mediei de 11 grade. Probabilitatea  de  apariție a  ploilor va fi mai ridicată în intervalele 16-17 mai și 20-21 mai, precum și în timpul celei de-a doua săptămâni, când aversele vor fi însoțite și de descărcări electrice, iar local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

CRIŞANA

Pe 15 și 16 mai, temperaturile maxime vor avea medii de 21…23 de grade, iar minime le termice se vor situa, în medie, între 8 și 10 grade. Aceste valori vor fi mai scăzute în intervalul 17-19 mai, cu 1…2 grade, ziua și 3…4 grade, noaptea, astfel că vremea va deveni rece pentru a doua decadă a lunii mai. Începând din 20 mai, valorile termice se vor apropia treptat de cele normale, astfel  încât temperaturile maxime vor fi, în medie, între 21 și 23 de grade, iar cele minime vor oscila în jurul valorii de 10 grade. Temporar vor fi averse în intervalul 16-17 mai și în timpul celei de-a doua săptămâni, când se vor semnala și descărcări electrice, iar local ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

TRANSILVANIA

În intervalul 15-17 mai, mediile temperaturilor maxime vor fi de 19…20 de grade, iar cele ale minimelor nocturne, de 7…8 grade. Pe fondul răcirii vremii, în a doua jumătate a primei  săptămâni, media temperaturilor maxime va scădea spre 17 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 3…6 grade, chiar mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiții de brumă. Începînd cu data de 21 mai se va reveni la un regim termic apropiat de cel normal, în medie cu temperaturi maxime în jurul a 21 de grade și minime de 8…9 grade. Probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și cantități de apă local mai însemnate va fi mai ridicată în special pe parcursul celei de a doua săptămâni.

MARAMUREŞ

Pe 15 și 16 mai, temperaturile maxime vor avea medii de 20…21 de grade, iar minimele termice se vor situa, în medie, între 7 și 9 grade. Aceste valori vor fi mai scăzute în intervalul 17-19 mai, cu 1…2 grade, ziua și 3…4 grade, noaptea, astfel că vremea va deveni rece pentru a doua decadă a lunii mai. Cu începere din 20 mai, valorile termice se  vor apropia de cele normale, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în medie, între 20 și 22 de grade, iar cele minime vor oscila în jurul mediei de 9 grade. Temporar vor fi averse în intervalul 16-17 mai și în timpul celei de-a doua săptămâni, când se vor semnala și descărcări electrice, iar local ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

MOLDOVA

În zilele de 15 și 16 mai, mediile temperaturilor maxime vor fi de 20…21 de grade, iar cele ale minimelor nocturne, de 8…10 grade. Vremea se va răci în intervalul 17-20 mai, astfel încât media temperaturilor  maxime nu va  depăși  16…18 grade,  în  timp  ce  temperaturile nocturne  vor  fi  de  5…7  grade. Începînd  cu  data  de  21  mai, se  va  reveni treptat la  un  regim termic  apropiat  de  cel  normal,  în  medie  cu  temperaturi  maxime  în  jurul  a  21  de  grade  și minime de 9…10 grade. În intervalele 18-19 mai, 21-23 mai și 25-26 mai, probabilitatea de apariție a averselor și descărcărilor electrice va fi ridicată.

DOBROGEA

Valorile  termice  vor  fi  apropiate  de  mediile  climatologice  specifice  pentru a  doua jumătate  a  lunii  mai. Astfel,  temperaturile  maxime  vor  oscila  în  jurul  mediei de 21  de  grade, iar cele minime se vor încadra, în medie, între 11 și 13 grade. Excepție va face intervalul 17-20 mai, când vremea va fi răcoroasă, media regională a maximelor urmând a se situa între 16 și 19 grade, iar cea a minimelor nocturne, între 8 și 10 grade. Începând  cu  data  de  18  mai, probabilitatea de  apariție  a  ploilor va  fi ridicată aproape zilnic, iar izolat se pot înregistra cantități de apă mai însemnate în intervale scurte de timp.

MUNTENIA

În intervalul 18–21 mai, vremea va fi răcoroasă pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime, în medie, de la 18 la 21 grade și o medie a temperaturilor minime cuprinsă  între 7 și 9 grade. Însă, în intervalul 15-17 mai, precum și în timpul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi în general apropiat  de  cel  normal  pentru  a  treia  lună de primăvară și se va caracteriza prin medii de 22…24 de grade ale valorilor maxime diurne și de 10…12 grade, ale minimelor nocturne. Pe parcursul celor două săptămâni se vor semnala averse aproape în fiecare zi, fiind posibile  și  descărcările  electrice, iar probabilitatea  ca ploile să  fie pe  arii extinse  și  local importante cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 18–19 mai și 21–23 mai.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care vor un credit ipotecar fără avans. Cum poți face asta la cele mai importante bănci. E nevoie de card la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING sau Raiffeisen?
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Semnal periculos din Rusia: Terenul e pregătit pentru un nou conflict. Cine urmează
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african