PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Zile cu temperaturi de vară, urmate de furtuni şi vijelii

PROGNOZA METEO. Următoarele două săptămâni vor fi marcate de o instabilitate atmosferică accentuată. Zilele cu temperaturi de vară vor alterna cu cele dominate de furtuni şi vijelii. La sfârşitul săptămânii în curs vom avea parte de ploi torenţiale în aproape toată ţara, potrivit meteorologilor.
Romania TV
11 mai 2015, 09:56
PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. Zile cu temperaturi de vară, urmate de furtuni şi vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat publicităţii, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele trei zile, valorile termice vor creşte treptat, iar în jurul datei de 14 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 25 de grade şi minime nocturne de aproximativ 11 grade. Spre sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17…19 grade şi minime de 8…9 grade.

Vremea se va menţine răcoroasă şi în prima parte a intervalului 18 – 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 23…24 de grade şi medii regionale ale minimelor de 10 …11 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 – 20 mai, când, izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

CRIŞANA

Procesul de încălzire ce se va resimţi la începutul intervalului de prognoză va conduce spre o vreme normal de caldă pentru această perioadă, iar în jurul datei de 14 mai se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 22…23 de grade şi minime de 9…10 grade. Între 15 şi 17 mai, valorile termice vor scădea, astfel că la sfârşitul primei săptămâni de prognoză vor fi medii de 17…18 grade ale temperaturilor maxime şi de 7…8 grade ale minimelor nocturne.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va marca o creştere treptată, spre valori apropiate de cele caracteristice ale perioadei, respectiv se va ajunge la medii de 22…24 de grade în cursul zilelor şi de 9….11 grade, pe parcursul nopţilor.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată în intervalul 14 – 20 mai, iar în zilele de 15 şi 19 mai local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

TRANSILVANIA

Valorile termice vor creşte până pe 15 mai, când vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 23 de grade şi minime nocturne de aproximativ 9 grade. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17 grade şi minime de 6 grade.

Deşi ulterior vremea se va încălzi uşor, va fi răcoroasă mai ales în prima parte a săptămânii 18 – 24 mai, iar în ultimele zile se va apropia de normal, cu maxime, în medie, de 22…23 de grade şi medii regionale ale minimelor de 8….9 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 – 19 mai, când izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

MARAMUREŞ

Regimul termic va reveni la normal ca urmare a încălzirii vremii, cu maxime diurne de 20…21 grade şi minime nocturne de aproximativ 9 grade (pe 14 şi 15 mai), însă în primul week-end valorile termice diurne vor scădea, ajungând, în medie regională, la maxime de 17 grade, în timp ce media minimelor va coborî spre 7 grade.

Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor creşte treptat, îndeosebi pe parcursul zilelor, astfel încât în cel de-al doilea week-end se vor consemna, în medie, maxime termice de 22…23 de grade şi minime în jur de 9 grade.

Aversele, oricând posibile în intervalul 14 – 20 mai, vor avea o probabilitate mai mare de apariţie în data de 15 mai, când local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

MOLDOVA

Intervalul va debuta cu o încălzire, astfel încât, pe 13 – 14 mai, valorile termice vor deveni uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi în jur de 23 de grade, iar a minimelor de 10…11 grade.

Între 15 şi 17 mai se va remarca o scădere de temperatură, în medie de 3…4 grade, atât ziua cât şi noaptea. Ulterior, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, se vor reveni la valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv pe 23 – 24 mai vor fi maxime în medie de 21…23 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 11 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice va fi mai ridicată în jurul datei 16 mai şi în intervalul 18 – 20 mai, când izolat vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

DOBROGEA

Pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 20…22 de grade şi minime de 11…12 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime şi minime va coborî cu 3…4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal.

În condiţiile vremii predominant frumoase, probabilitatea de apariţie a fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice va fi redusă.

MUNTENIA

În primele trei-patru zile, valorile termice vor creşte treptat, iar în jurul datei de 15 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 26 de grade şi minime nocturne de aproximativ 12 grade. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând sub valorile obişnuite pentru a doua decadă a lunii mai, astfel că, pe 17 mai, se vor înregistra, în medie, maxime de 20 de grade şi minime de 8…9 grade.

Vremea se va menţine răcoroasă ş i în prima parte a intervalului 18 – 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 24…25 de grade şi medii ale minimelor de 10 …11 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 – 20 mai, când local se vor semnala şi descărcări electrice, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

OLTENIA

Până pe 15 mai, valorile termice vor creşte treptat, ajungându-se la maxime diurne, în medie, de 25 de grade şi minime nocturne de aproximativ 12 grade, adică valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. La sfârşitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, astfel că, pe 17 mai, se vor înregistra, în medie regională, maxime de 19 grade şi minime de 8…9 grade.

Vremea se va menţine răcoroasă şi în prima parte a intervalului 18 – 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal, cu maxime, în medie, de 23…24 de grade şi medii ale minimelor de 10 …11 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 – 20 mai, când izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

LA MUNTE

Pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 12…15 grade şi minime de 3…5 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime şi minime va coborî cu 3…4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal.

Probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 14 – 22 mai, va fi mai ridicată în jurul datei de16 mai, când local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica