Prognoza meteo. Puseu de vreme caldă la final de septembrie, de când vin gerurile şi ploile mocăneşti VIDEO

După vara târzie din ultimele săptămâni, luna octombrie va marca venirea efectivă a toamnei. Totuși, vremea se va menține destul de frumoasă, chiar dacă vor fi și unele intervale mai reci.

28 sept. 2023, 12:25
Prognoza meteo. Puseu de vreme caldă la final de septembrie, de când vin gerurile şi ploile mocăneşti VIDEO

Prognoza meteo. Toamnă blândă, dar și perioade mai reci. Vremea va rămâne caldă și însorită până în ultima zi a lunii septembrie, dar apoi temperaturile vor scădea ușor, mai ales în nordul și nord-estul țării. În jumătatea nordică a țării, vor fi posibile și câteva ploi trecătoare.

Un nou puseu de vreme caldă va avea loc pe la mijlocul săptămânii viitoare, când mercurul din termometre ar putea urca iar până la 25 – 29 de grade.

În general, prima săptămână din octombrie va aduce o vreme frumoasă, perfectă pentru activități în aer liber. Chiar dacă nu va mai fi atât de cald, temperaturile se vor menține peste medie, iar șanse de ploaie vor fi reduse.

Conform modelului GFS, în mare parte a țării nu va ploua aproape deloc în următoarea săptămână.O perioadă mai dinamică va urma după 6 – 7 octombrie, odată cu intensificarea activității ciclonice din nordul Atlanticului. În țara noastră, sunt șanse destul de mari pentru o răcire a vremii în a doua săptămână a lunii, screi meteoradar.ro.
Prognoza meteo. Un ciclon tropical aduce o cupolă de căldură peste România

Datorită nopților mai lungi și a presiunii atmosferice ridicate, local, se vor produce primele brume și înghețuri din acest sezon, mai ales în depresiuni și în zonele de vale. De asemenea, ne putem aștepta la ceață și alte fenomene specifice.

Abaterea temperaturii față de medie în intervalul 16 – 23 octombrie, conform modelului ECMWF. Nuanțele de roșu arate zonele în care va fi mai cald decât în mod normal.

În prezent, majoritatea modelelor meteorologice estimează temperaturi mai ridicate decât în mod normal și în a doua jumătate a lunii octombrie. Așadar, e foarte posibil să apară intervale cu vreme caldă, cunoscute în popor ca „vara fetelor bătrâne”.

Bineînțeles, circulația atmosferică se poate schimba la un moment dat, chiar dacă modelele de prognoză nu anticipează în prezent acest lucru. Puteți vedea oricând cele mai recente estimări pentru localitatea voastră, în secțiunea Vremea pe 14 zile din aplicație

Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat cum va fi vremea după căldura extremă din ultimele zile.
Cod galben de vânt, vremea se strică înainte de weekend. ANM a realizat prognoza meteo pentru octombrie 2023

Potrivit meteorologului, fenomenele de instabilitate se vor diminua semnificativ, iar temperaturile vor rămâne crescute cel puțin până la începutul lunii octombrie.

”Din punctul de vedere al fenomenelor de instabilitate, acestea sunt în diminuare atât din perspectiva ariei de manifestare cât și a cantităților de precipitații. Rămâne de interes vântul în următoarea săptămână, dar și regimul de temperaturi.

Din perspectiva intensificărilor de vânt, acestea vor fi unele susținute și vorbim în general de viteze la rafală care în zona montană pot depăși 70…80 de km/h, dar și în zonele mai joase de relief, unde vorbim de viteze la rafală de 40…50 de km/h.

Din punct de vedere termic, contăm pe o vreme caldă pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, pentru că maximele se vor situa frecvent între 22 până la 30…31 de grade.

Astfel, există o probabilitate foarte mare ca această lună să fie una dintre cele mai călduroase din istoria măsurătorilor meteorologice, luând în considerare deja abaterea termică pozitivă de 3,8° Celsius până în prezent, la foarte mică distanță de luna septembrie a anului 1994, când am avut o abatere termică pozitivă de 4,2° grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu.


Calendar 2024