PROGNOZA METEO: Temperaturi primăvăratice în prima decadă din ianuarie

PROGNOZA METEO. Vremea va fi în continuare anormal de caldă pentru această perioadă, meteorologii anunţând temperaturi cu 10,12 grade mai ridicate decât mediile înregistrate în anii precedenţi.

06 ian. 2014, 13:46
PROGNOZA METEO: Temperaturi primăvăratice în prima decadă din ianuarie

Marţi tot caldă rămâne vremea, chiar deosebit de caldă în vestul şi nord-vestul ţării, dar şi în zonele de deal şi munte, unde soarele va fi generos şi temperaturile vor fi cu 10….12 grade mai mari decât ar trebui la această dată calendaristică. În schimb, la câmpie şi în depresiuni vor fi înnorări şi, mai ales în orele dimineţii, ceaţa asociată izolat cu burniţă. Prin urmare, temperaturile zilei pornesc de la 2…3 grade în depresiunile cu ceaţă mai persistentă, dar ating din nou 14, poate chiar 15 grade în dealurile sudice.

În Bucureşti, marţi va fi cer noros şi ceaţă, mai ales în prima parte a zilei, trecător sunt şi condiţii de burniţă, iar vântul nici nu se simte. Aşa că la amiază, când speram în câteva raze timide de soare, vor fi 5…7 grade în termometre.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Iarna vine după 13 ianuarie

Şi miercuri tot despre vreme deosebit de caldă pentru prima decadă de ianuarie vorbim, căaci în vestul şi nord-vestul ţării, ca şi în zonele de deal şi munte, termometrele indică în continuare valori cu aproximativ 10 grade mai mari decât ar trebui. În zonele joase de relief, cerul rămâne acoperit de nori, iar ceaţa este prezentă la nivel local în zorii zilei, însă izolat poate persista şi va fi asociată trecător cu burniţa. În aceste condiţii, maximele zilei pornesc din nou de la aproximativ 2 grade în Transilvania sau Moldova, unde ceaţa persistă peste zi, însă ating 14…15 grade în Dealurile Banatului, Olteniei şi Munteniei.

În Capitală va fi vreme închisă miercuri, vreme mohorâtă, cu ceaţă şi condiţii de burniţă, îndeosebi în orele dimineţii. Nu sunt, aşadar, motive că temperatura să crească prea mult, 3, cel mult 5 grade, va fi maxima zilei.

Joi încă sunt de aşteptat temperaturi mai ridicate decât mediile normale în această perioadă a anului, cu precădere la deal şi la munte, unde vremea se anunţă însorită. În restul ţării însă, norii joşi predomină şi, local, apare ceaţa, trecător şi burniţa. Ca urmare, la amiază termometrele vor indica 2 grade în Transilvania în condiţii de ceaţă persistentă şi 12 în zonele deluroase din sudul ţării.

În Bucureşti şi joi este vreme închisă, cu ceaţă şi condiţii de burniţă, mai ales în orele dimineţii. Vântul nu îşi face deloc simţită prezenţa şi maxima zilei atinge 4, cel mult 6 grade, cu doar câteva grade mai mare decât ar fi normal pentru data din calendar.

Vineri tot caldă rămâne vremea, deşi în vestul, centrul şi nordul ţării norii se înmulţesc şi lasă local ploi slabe, iar în zonele montane cele mai înalte apar trecător şi lapoviţe sau ninsori trecătoare. În celelalte regiuni, aceeaşi ceaţă cu care ne-am obişnuit deja, asociată izolat cu burniţă, mai ales în primele ore din zi şi vânt ceva mai agitat în regiunile extracarpatice şi pe crestele înalte de munte. Maximele zilei vor fi între 3 şi 13 grade, cu circa 8 mai multe decât ar fi normal.

Tendinţa este ca vremea să se răcească pe final de weekend, atunci când creşte şi probabilitatea pentru precipitaţii, la inceput ploi, iar în primele zile din săptămâna viitoare şi ninsori, însă în general slabe cantitativ. Iar ceaţa doar izolat va mai fi prezentă în zonele joase de relief.