PROGNOZA METEO. Un ciclon loveşte România săptămâna viitoare. Harta interactivă

Acest contrast termic impresionant ar putea favoriza, la nivel local, și producerea unor furtuni severe, cu ploi torențiale, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină.

03 iul. 2022, 22:04
PROGNOZA METEO. Un ciclon loveşte România săptămâna viitoare. Harta interactivă

PROGNOZA METEO. După un val de căldură deosebit de intens pentru această perioadă din an, vremea se va răcori de la mijlocul săptămânii și vor fi intervale cu ploi și furtuni, anunţă Meteo Radar.

Căldura va persista și în prima jumătate a săptămânii, iar maximele vor depăși din nou pragul de caniculă pe arii extinse. Cele mai ridicate valori de temperatură se vor înregistra tot în regiunile vestice și nord-vestice ale țării.

Prognoza verii 2022. „Cupola de foc” se instalează peste România, vor fi temperaturi sufocante. Canicula vine însoţită de fenomene extreme

Ulterior însă, avansul unui front atmosferic rece, asociat unui ciclon ce se va deplasa deasupra Peninsulei Scandinave, va determina o răcire destul de accentuată a vremii, mai ales în jumătatea nordică a țării.

Conform modelărilor actuale, joi, 7 iulie, temperaturile maxime vor fi și cu 8 – 10 grade mai coborâte decât cele din ziua anterioară.

Acest contrast termic impresionant ar putea favoriza, la nivel local, și producerea unor furtuni severe, cu ploi torențiale, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină.

Momentan, regiunile centrale și sudice ale țării par să aibă cele mai mari șanse pentru ploi mai însemnate cantitativ, dar este posibil ca situația să se schimbe până atunci.

Cel puțin o parte dintre modelele de prognoză indică precipitații moderate și în regiunile estice ale țării, care în prezent sunt puternic afectate de secetă.

Totuși, după acest interval mai rece și cu șanse mai mare de precipitații, este de așteptat ca vremea să se încălzească din nou, fiind posibil un nou val de căldură spre mijlocul lunii.

e asemenea, puteți urmări evoluția temperaturilor și ploilor în următoarele minute, ore și zile pe harta radar meteo interactivă.

Prognoză vara 2022. Gabriela Băncilă (ANM): „Masa de aer tropical vine peste România”. Unde scăpăm de „cupola de foc”
PROGNOZA METEO vara 2022. Elena Mateescu a precizat că urmează o lună cu temperaturi la fel de ridicate. „Este o vreme mai caldă pentru ultimă decadă a unei luni iunie în țara noastră, dar cred că trebuie să consemnăm în special durata zilelor în care valorile de temperaturi vor depăși 34-35 de grade și cu cât această durată este una mai lungă, mai mult de 3-5 zile consecutiv, cu atât și disconfortul termic va fi unul relativ ridicat. Cel puțin până la sfârșitul lunii iunie contăm pe o vreme mai caldă pentru că, așa cum arată și estimările pentru următoarele 4 săptămâni, săptămâna 20-27 iunie și chiar 27 iunie 4 iulie, păstrează semnalul unor valori de temperaturi, în medie mai ridicat decât în mod obișnuit pentru aceste intervale”, a explicat aceasta. Ea a menționat că temperaturile ridicate și insuficiența și lipsa precipitațiilor vor accentua fenomenul de secetă în bună parte din țară, ”dar mai ales în jumătatea estică, acolo unde seceta este una puternică și chiar extremă”.

EXCLUSIV Prognoza meteo a verii 2022. Cum va fi vremea în România. Dumitru Baltă a citit hărţile pentru tot anotimpul

Prognoză vara 2022. „Temperatura apei mării se situează în jurul valorii de 22-24 de grade. Apa mării are o inerție mult mai mare și este posibil ca, în acest context, săptămâna viitoare să se stabilizeze în jurul a 23-24 de grade, deci să fie destul de plăcută, mai ales pentru că am început luna iunie cu temperaturi chiar sub 20 de grade, la nivelul apei mării. Inerția aceasta termică își spune cuvântul prin efectul moderator al condițiilor din zona litoralului. Până în momentul de față și pe parcursul următoarelor zile din această săptămână, influențele acesteia (n.r. masa de aer cald) se resimt foarte puțin la noi în țară, dar există semnale pe care le urmărim. Vorbim despre o probabilitate de aproximativ 60% ca, pe parcursul săptămânii viitoare, masa de aer cald să se extindă și în zona țărilor din centrul, Sudului și Estului Europei și să determine și la noi primul val de căldură din această vară, prin înregistrarea temperaturilor de 35 de grade și, foarte important, prin creșterea temperaturilor nocturne. În timpul nopții, temperatura nu va coborî sub anumite valori care să ducă la înregistrarea unui confort termic”, a spus şi Gabriela Băncilă.