Prognoza meteo. Vortexul polar este busculat de un val de căldură african, echinocţiul de primăvară aduce temperaturi ridicate în weekend

Vremea se schimbă radical, de la o extremă la alta. Un val de căldură din Africa lovește România în weekend, temperaturile ajung la 20 de grade

16 mart. 2023, 09:48
Prognoza meteo. Vortexul polar este busculat de un val de căldură african, echinocţiul de primăvară aduce temperaturi ridicate în weekend

Prognoza meteo anunţă temperaturi de peste 20 de grade la sfârşitul săptămânii. În timpul echinocțiului de primăvară vremea se va schimba în România. Spre finalul acestei săptămâni și săptămâna viitoare vom avea temperaturi neobișnuit de mari din cauza unui val de aer care vine din nordul Africii și dinspre Mediterana.

Extinderea depresiunii islandeze va determina o circulație sud-vestică a maselor de aer.Vremea se încălzește începând din acest weekend, iar spre sfârșitul săptămânii viitoare temperaturile maxime vor depăși 18 – 20 de grade pe suprafețe extinse din România.

Val de aer polar peste Romania. Un ciclon secundar aduce temperaturi de iarnă după episodul de căldură
Unul dintre tiparele atmosferice care marchează de multe ori venirea efectivă a primăverii este instalarea depresiunii islandeze peste nord-vestul Europei și a unei circulații predominant sud-vestice în centrul și sud-estul continentului.

Această circulație determină pătrunderea unor mase de aer cald dinspre Mediterana și nordul Africii, care aduc acele zile uneori foarte călduroase de la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie.

De acest tipar vom avea parte și în zilele următoare, de aceea vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime care vor atinge până la 20 – 25 de grade spre sfârșitul săptămânii viitoare. Câteva modele de prognoză estimează chiar și valori mai ridicate în unele zile.

Temperaturile maxime estimate de modelul GFS în jurul datei de 26 martie, scrie meteoradar.ro. Poate deloc surprinzător, această încălzire vine chiar în perioada echinocțiului de primăvară, care reprezintă debutul astronomic al acestui anotimp.

Alertă meteo cod galben de vânt. Revin ninsorile și se va depune strat de zăpadă în mai multe zone
Odată cu creșterea temperaturilor, ne putem aștepta la o accelerare a fenofazelor multor specii de plante, deci la pomi înfloriți și la un peisaj tot mai verde. Deși vremea va fi, în general, frumoasă și însorită, nu vor lipsi nici intervalele ploioase, mai ales în nordul și vestul țării. Contrastul pluviometric dintre jumătatea vestică a țării, unde a plouat destul de mult în ultimele săptămâni, și regiunile estice, care local se confruntă deja cu secetă, se va menține și în perioada următoare.

După acest episod cald, este așteptată o răcire a vremii, deși momentan nu se poate spune exact cât de intensă va fi. Modelările actuale indică șanse mari ca aceasta să fie doar o răcorire ușoară, însoțită, însă, și de ploi pe areale mai extinse.

Puteți urmări tendința meteo pentru localitatea voastră în rubrica Vremea pe 14 zile de pe prima pagină a aplicației noastre.