PROGNOZA METEO: Vremea începe să se încălzească uşor, în toată ţara

Sâmbătă va fi vreme frumoasă, fără ploi, însă cam răcoroasă, cu temperaturi la amiază de la 9 grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei până la 19 grade în sudul Olteniei. Vântul are intensificări locale, mai ales în prima parte a zilei, în Moldova, Dobrogea şi bazinul vestic al Marii Negre, dar şi la munte.

RomaniaTV.net
18 oct. 2013, 14:27
PROGNOZA METEO: Vremea începe să se încălzească uşor, în toată ţara

Sâmbătă va fi vreme frumoasă în toate masivele montane. Însorită, fără ploi şi cu vânt mai alert doar pe crestele înalte, dar răcoroasă, cu numai 2 grade la Vf. Toacă, pe Cehalu şi 8 grade la Păltiniş şi Predeal, cel mult 10 în Munţii Apuseni, la Stâna de Vale.

În Transilvania samabta va fi o zi însorită, fără vânt agitat şi fără precipitaţii, dar temepaturile încă nu se avăntă prea tare, aerul rămâne răcoros. 11 grade va fi maximă zilei la Miercurea CIuc, 12 la LCuj Napoca şi 14 la SIbiu.

Nici spre nord-vest nu sunt semne de vreme rea, ci dimpotrivă. Soarele predomină, vântul adie domol şi până la prânz se adună în tremometre 12 grade în Baia Mare şi 13 la Oradea.

Ceva mai generoase vor fi temperaturile către sud, unde ziua se anunţă, de asemenea, liniştită şi frumoasă că aspect. Vorbim despre valori la prânz de 15 grade în Arad, 16 la Timişoara şi Reşiţa şi chiar 17 la Deva.

Oltenia este şi ea însorită cu prisosinţă pe tot parcursul zilei de sâmbătă, vântul nu mai da semne de agitaţie în această regiune, iar până la amiază temerpaturile ating aici cele mai mari valori din întreagă ţară. 19 grade vor fi la Craiova, Slatina şi Drobeta Turnu Severin şi 18 în Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu.

În Muntenia vorbim despre temperaturi normale pentru jumătatea toamnei, căci peste zi mercurul din tremometre se ridică spre 18 grade la Alexandria, Giurgiu şi Piteşti, în timp ce în Buzău vor fi 16 şi doar 15 la Brăila. În condiţii de cer aproape senin şi vânt fără excese.

Dobrogea încă este bătută de vânt, mai ales spre zona deltei şi a litoralului, dar, pentru că ziua va fi destul de însorită şi în această parte a ţării, temerpaturile ating totuşi 15 grade la Constanţa şi 14 la Tulcea.

În Moldova, mai ales în Bucovina, vântul de nord îşi spune cuvântul şi în tremometre vor fi 5…6 grade mai puţin faţă de ziua precedentă. Nu sunt ploi, nici ceaţă sau nori mulţi, dar soarele nu compensează aportul de aer nordic, mai rece. Cel mult 9 grade se vor atinge peste zi la Suceava, 11 în Bacău şi 13 la Iaşi. Dar meteorologii spun că vremea se încălzeşte din nou duminică şi în primele zile din săptămâna viitoare, iarnă este încă departe., unde ziua se anunţă, de asemenea, liniştită şi frumoasă că aspect. Vorbim despre valori la prânz de 15 grade în Arad, 16 la Timişoara şi Reşiţa şi chiar 17 la Deva.

Şi în Bucureşti sâmbătă va fi vreme frumoasă, însorită, fără ploi şi cu vânt domol, dar la amiază termometrele nu vor indica mai mult de 16…17 grade, vremea încă nu se încălzeşte simţitor.

Duminică temperaturile se mai apropie de cele potrivite pentru dată din calendar, termometrele mai câştigă 1…2 grade faţă de ziua precedentă. La amiază maximele zilei pornesc de la 13..14 grade în Delta Dunării şi pe alocuri în Moldova, însă ajung la 20 de grade prin Banat. Iar că aspect, în zonele joase de relief ziua începe cu ceaţă, dar treptat soarele câştigă teren, în timp ce la deal ziua va fi deplin însorită întreagă zi. Cât despre vânt, doar pe crestele cele mai înalte încă suflă agitat, în rest adie plăcut.

Duminică vremea se încălzeşte simţitor şi la munte şi, cu toate că în zori va fi ceva ceaţă pe vai şi în depresiuni, ziua se anunţă însorită, cu temperaturi la amiază de la 9 grade la Toacă Cehalului până la 15 la Predeal sau Stana de Vale. ŞI cu vânt mai alert, din nou, doar pe crestele cele mai înalte.

În Capitală duminică în zori va fi ceaţă, dar treptat se risipeşte şi la amiază razele soarelui ridică mercurul din termometre spre 16…17 grade, fără strop de ploaie şi fără pală de vânt.

Luni încălzirea vremii continuă, mai ales în regiunile vestice şi în zonele de deal şi munte, unde soarele predomină. Dar în zonele joase de relief, cele de câmpie şi depresionare, ceaţă va fi din nou prezenţa local, cel puţin în primele ore din zi. Vântul se mai agită pe cretele montane înalte , dar în rest rămâne liniştit, aşa că până la prânz mercurul din termometre se ridică spre 15…17 grade în depresiunile din nord-vestul ţării şi 23 de grade în sud-vest, în Banat şi Oltenia.

În Bucureşti luni va fi ceaţă în zori, apoi soare şi la amiază temperaturi plăcute, 18…19 grade, cu câteva adieri de vânt

Marţi încălzirea vremii continuă, însă dimineaţă locuitorii zonelor de câmpie sau depreisonare au din nou parte de ceaţă, asociată izolat cu burniţă. Spre prânz însă va fi soare în toată ţară şi temperaturi între 14 şi 22 de grade la scară întregii ţări, cu cele mai mari valori în Banat. Iar în următoarele zile, până spre weekend, se anunţă vreme caldă şi însorită la deal şi munte, însă în zonele joase, mai ales din regiunile extracarpatice, îndeosebi în cursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ceaţă asociată pe alocuri cu burniţă sau ploaie slabă, aşa că temperaturile diurne nu depăşesc valorile normale pentru această perioada.