Judeţul Constanţa, după CODUL ROŞU de viscol. Opt localităţi izolate, două fără apă potabilă

Judeţul Constanţa s-a aflat miercuri, între orele 15.00 şi 22.00, sub incidenţa unui cod roşu de viscol şi precipitaţii. Dacă iniţial a plouat şi a suflat vântul foarte puternic, ulterior precipitaţiile s-au transformat în lapoviţă şi ninsoare abundentă, iar autorităţile au închis toate drumurile naţionale şi judeţene. După şapte ore de cod roşu, opt localităţi din Constanţa sunt izolate complet şi alte două au rămas fără apă potabilă din cauza unor avarii.

RomaniaTV.net
29 ian. 2014, 15:19
Judeţul Constanţa, după CODUL ROŞU de viscol. Opt localităţi izolate, două fără apă potabilă

UPDATE. Opt localităţi din judeţul Constanţa sunt izolate în urma ninsorii, iar autorităţile acţionează pentru eliberarea căilor de acces. Localităţile afectate sunt Topalu, Capidava, Ghindăreşti, Dumbrăveni, Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu şi Dunărea.

Fără apă potabilă sunt localităţile Ostrov şi Vâlcele unde se lucrează la remedierea avariilor, precum şi localitatea Lipniţa, care deţine apă în rezerve până la data de 30 ianuarie.

În prezent, peste 850 de persoane acţionează în cadrul Comandamentului pentru remedierea problemelor apărute în judeţ din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile – poliţişti, jandarmi, lucrători ISU, poliţişti de frontieră, medici, personal Enel, lucrători de la Drumuri Judeţene şi Naţionale, cadre ale MApN.

De asemenea, 14 voluntari se deplasează cu autovehicule 4×4 off-road către Lumina-Tariverde pentru sprijinirea autorităţilor în salvarea mai multor persoane blocate în trafic încă de la ora 11.00, când au fost surprinse de viscol pe drum.

În continuare, poliţiştii rutieri însoţesc în mod organizat autovehiculele, în funcţie de posibilităţile de deplasare, pe rutele Constanţa – Medgidia şi Constanţa – Valu lui Traian.

Judeţul Constanţa este sub atenţionare de Cod roşu şi, începând cu ora 17,00, toate drumurile naţionale, judeţene şi comunale au fost închise.

 

UPDATE. Regia Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a anunțat că s-au închis și toate drumurile județene.

Potrivit maiorului Ion Vlăduţ, prim-adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dobrogea’, măsura de închidere totală a circulaţiei pe toate arterele rutiere dintre localităţile judeţului Constanţa (drumuri naţionale, judeţene şi comunale) a fost instituită începând cu ora 15.00, pentru siguranţa participanţilor la trafic autorităţile locale având obligaţia să semnaleze corespunzător arterele rutiere închise.

În prezent, vântul suflă cu intensitate de peste 85 km/h, la rafală şi se semnalează ninsoare abundentă, zăpada fiind viscolită şi troienită.

Din cauza condiţiilor meteo dificile, o serie de trenuri, pe raza Regionalei CF Constanţa, sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive diesel şi circulă cu limitare de viteză, înregistrându-se întârzieri.

Din cauza vântului foarte puternic, au fost suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră, iar Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu a fost închis.

De la ora 16.00 două localităţi rurale din sudul şi sud-vestul judeţului, Moşneni şi Fântânele, sunt lipsite de alimentarea cu energie electrică.

Secţia Regională Drumuri Naţionale a început intervenţia cu utilaje pe DN 22, pentru scoaterea autovehiculelor blocate în trafic şi s-a solicitat primăriilor din zonă să ajute la operaţiunile de salvare a oamenilor blocaţi în maşini şi cazarea acestora în spaţiile special amenajate.

Conform datelor primite la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Constanţa, patru localităţi sunt acum izolate din cauza viscolului, respectiv satele Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu şi Dunărea.

Judeţul Constanţa se numără printre cele şase judeţe aflate sub cod roşu de viscol şi ninsoare până la ora 22.00. Dacă vremea nu s-a înrăutăţit chiar atât de mult după ora 15.00, când a intrat în vigoare codul, în următoarele ore starea vremii se va degrada tot mai mult.

„Judeţul Constanţa în următoarele ore, până la ora 22,00, va avea cele mai grele probleme. Temperatura ajunge la – 8 grade C, ploaia care a fost, şi este încă, se transformă în următoarea oră în lapoviţă, urmează căderi masive de zăpadă, care se depune pe conductorii electrici, iar vântul va fi cel mai puternic din toată zona avertizată cu cod roşu. Prin urmare, s-ar putea ca în această seară judeţul Constanţa să aibă cele mai mari probleme”, a anunţat directorul ANM la comandamentul de iarnă coordonat la Palatul Victoria de vicepremierul Liviu Dragnea.

Victor Ponta a anunţat extinderea stării de alertă în toate cele şase judeţe aflate sub avertizare de cod roşu. Astfel, Guvernul a adoptat Hotărârea prin care starea de alertă este instaurată în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.