Program Rabla pentru becuri. Becurile cu filament ar urma să fie înlocuite cu becuri led

Guvernul ia în calcul, la solicitarea premierului, instituirea unui Program Rabla pentru becuri, în încercarea de a reduce facturile la curent. Prin program, becurile cu filament ar urma să fie înlocuite cu becuri led.

15 sept. 2022, 16:37
Program Rabla pentru becuri. Becurile cu filament ar urma să fie înlocuite cu becuri led

Autorităţile iau în calcul instituirea unui Program Rabla pentru becuri, în încercarea de a reduce „risipa” de energie electrică.

În acest sens, la Ministerul Mediului s-a discutat, la solicitarea premierului, măsura de înlocuire a becurilor cu filament cu becuri led, atât pentru populaţie, cât şi pentru instituţii, potrivit news.ro.

AFM ar urma să gestioneze un nou program – Rabla pentru becuri, iar Ministerul Mediului ar trebui sa analizeze, până săptămâna viitoare detaliile programului.

Citeşte şi: Ministerul Mediului vrea să plafoneze prețul lemnului utilizat pentru încălzire. Ce alte măsuri pregătește coaliția de guvernare

Până la anunţarea oficială a programului, rând pe rând instituţii ale statului instuie măsuri pentru reducerea facturilor.

Conducerea MAI a transmis o circulară către instituţiile din subordine în care cere să fie redus consumul de energie. Documentul transmis de MAI prevede ca în spațiile comune să se utilizeze pe cât posibil iluminatul natural, funcționarea aparatelor de aer condiționat să se facă după un orar stabilit de fiecare unitate, care va fi corelat cu evoluția temperaturilor mediului ambiant (temperatura exterioară să fie mai mare de 25 de grade), potrivit euronews.ro.

Citeşte şi: Premierul Ciucă bate cu pumnul şi schimbă becurile în ministere: „Mai aveţi termen până la şedinţa viitoare, pe 21 septembrie”

De asemenea, se interzice utilizarea aparatelor de aer condiționat cu fereastra deschisă și se va monitoriza permanent consumul de energie electrică de către administratorii/responsabilii de imobile/personalul din serviciul de zi pe unitate și întreruperea funcționării instalațiilor electrice în afara programului.

Se va efectua verificarea periodică a stării tehnice și a modului de funcționare al instalațiilor proprii de alimentare cu energie electrică și se vor remedia în cel mai scurt timp eventualele defecțiuni apărute.

Citeşte şi: Lemnele de foc, alternativa la încălzirea cu gaze. Romsilva va majora volumul de lemn oferit populaţiei, în contextul cererii foarte mari

Mai mult, se vor înlocui etapizat corpurile de iluminat clasice cu sisteme de iluminare economice – lămpi fluorescente compacte, lămpi cu tuburi fluorescente sau diode emițătoare de lumină.