Banii europeni pot fi accesaţi online pe fondul crizei de coronavirus. Măsurile luate de Guvern pentru digitalizarea administraţiei

Premierul Ludovic Orban se întâlneşte, vineri, la Palatul Victoria cu mai mulţi membri ai Guvernului pentru a discuta despre programul de relansare economică. Anunţul a fost făcut de Biroul de presă al Executivului.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 04:50
Banii europeni pot fi accesaţi online pe fondul crizei de coronavirus. Măsurile luate de Guvern pentru digitalizarea administraţiei

Declaraţiile făcute de Ionel Dancă, şeful Canceleriei Premierului
  • În şedinţa de Guvern de joi, a fost adoptată hotătârea de Guvern pentru alocarea din fondul de rezervă suma de 150 de milioane de lei pentru achiziţia de tablete pentru un număr de 250.000 de copii, pentru acei copii aflaţi în situaţia dificilă din punct de vedere social care nu au posibilitatea să participe la desfăşurarea online a cursurilor şcolare.
  • Această hotărâre de Guvern reprezintă o prioritate şi demonstrează că dezvoltarea sistemului de învăţământ online este o prioritate în această perioadă.
  • În sistemul şcolar este nevoie ca măsura suspendării cursurilor şcoale să fie dublată de acţiuni care să permită continuarea procesului educaţional în sistem online.
  • În funcţie de evaluările făcute pe parcurs, acest număr ar putea să crească.
  • Actele normative adoptate în domeniul Sănătăţii. Contractul cadru pentru acordarea serviciilor de sănătate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care trebuia aprobat anual până în luna mai a fost prelungit prin hotărâre de Guvern, aplicabilitatea acestui contract până la 31 decembrie 2020.
  • Aceeaşi măsură a fost adoptată şi în cadrul programelor naţionale de sănătate desfăşurate atât de CNAS, cât şi de Ministerul Sănătăţii.
  • Prevederile în vigoare privind serviciile medicale decontate de stat se prelugesc până la 31 decembrie 2020.
  • Un alt normativ a fost adoptat în acest domeniu pentru a reglementa situaţia deja efectuate ca urmare a măsurilor de limitare a infecţiilor cu coronavirus astfel încât unităţile medicale să poată deconta aceste servicii medicale prestate pe perioada stării de urgenţă la nivelul efectiv al serviciilor. 
  • Fonduri europene. În sensul digitalizării administraţiei publice, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene a fost iniţiată şi adoptată în şedinţa de Guvern de ieri o ordonanţă de urgenţă pentru digitalizarea modalităţii accesării fondurilor europene şi pentru debirocratizarea procedurilor. 
  • Începând cu 1 iunie, va fi mult mai simplu şi în format digital. Practic, autorităţile de management, angajaţii din cadrul acestor instituţii, vor avea obligaţia ca din 1 iunie să preia în format electronic documentele necesare folosind semnătura electornică, precum desfăşurarea altor acţiuni necesare proiectelor cu finanţare europeană, aşa cum sunt consultările publice care în această perioadă nu pot fi realizate fizic şi pot organizate în sistem online.
  • Tot în domeniul fondurilor europene, o situaţie care trenează de mai mult timp şi care a creat mai dificultăţi pentru autorităţile publice locale şi pentru companiile din domeniul construcţiilor care au angajate contracte de lucrări publice la nivel local pentru derularea proiectelor cu finanţare europeană, la nivelul preţurilor aprobate la momentul respectiv, însă ca urmare a evoluţiilor din piaţa construcţiilor, aceste preţuri nu mai reflectă realitatea din acest moment, astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus un act normativ cu aprobarea Comisiei Europene cu ajutarea preţului la lucrările publice derulate în cadrul programului operaţional „Infrastructură mare”.
  • Este un proiect de act normativ care va rezolva multe probleme în special la nivelul comunităţilor locale, la nivelul autorităţilor locale şi a companiilor de construcţii care se aflau în imposibilitatea derulării şi finalizării lucrările contractate. 
  • Ministerul Economiei a iniţiat ieri în şedinţa de Guvern o OUG pentru prelungirea perioadei în care pot fi dovedite situaţiile în care companiile au fost afectate de situaţia de urgenţă şi pot obţine certificatul pentru starea de urgenţă. 
  • Astfel, dacă în forma anterioară, companiile puteau solicita acest certificat de urgenţă pentru situaţiile în care la nivelul lunii martie se constata un nivel al veniturilor în scădere cu 25 la sută faţă de primele două luni ale anului, a fost prelungită această perioadă astfel încât companiile care au avut efecte negative la nivelul activităţii lor în luna aprilie pot solicita acest certificat pentru stare de urgenţă.
  • Vorbim aici despre companii care, în virtutea încasărilor pe care le aveau angajate în luna martie, nu au avut de suferit la nivelul scăderii cifrei de afaceri a veniturilor cu 25 la sută, dar au resimţit efectul crizei provocate de pandemia cu coronavirus, în luna aprilie, într-o perioadă de stare de urgenţă, pentru aceste companii era necesară includerea acestei prevederi astfel încât să poată solicita certificatul pentru starea de urgenţă.
  • Acest certificat este eliberat de Ministerul Economiei şi poate fi folosit de companii pentru a solicita amânarea la plată a utilităţilor, chiriilor sau ratelor bancare.

La întâlnirea de lucru pe tema pachetului de relansare economică participă vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 8:30.

Ludovic Orban s-a adresat miniştrilor în şedinţa de guvern de joi şi a trasat sarcini pentru fiecare, anunţând că în zilele următoare se vor definitiva măsurile prin care reluarea activităţii economice se va face în condiţii de siguranţă.

Ludovic Orban: „Vom achiziţiona din fondul de rezervă tablete pentru elevii care nu pot participa la cursurile online”