Programul magazinelor ar putea fi schimbat. Prefectul Capitalei a identificat problema: nu există număr fix de coşuri

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, pentru AGERPRES, că va avea miercuri o întrevedere online cu reprezentanţi ai marilor lanţuri de magazine şi ai comercianţilor mici şi mijlocii privind măsuri pentru reducerea aglomeraţiei, în contextul pandemiei de COVID-19.

05 apr. 2021, 18:54
Programul magazinelor ar putea fi schimbat. Prefectul Capitalei a identificat problema: nu există număr fix de coşuri

Programul magazinelor s-ar putea schimba din weekend. „Vom avea de la ei propuneri, le-am cerut deja, am discutat cu dumnealor, le-am spus să analizeze situaţia din weekendul trecut faţă de celelalte sfârşituri de săptămână, când nu era programul redus, şi să vină, dacă constată că au fost comportamente diferite şi că s-au produs aglomerări, să propună nişte măsuri şi să vedem cum putem să-i ajutăm să respecte regulile care sunt deja impuse, respectiv 7 metri pătraţi pe client în marile magazine şi acea distanţare de 2 metri între clienţi în micile magazine şi, în funcţie de propunerile dumnealor şi analiza pe care şi-o fac, (…) vom discuta şi vom ajunge la o concluzie cum anume trebuie să arate măsurile respective”, a precizat, luni, Stoica, fără să precizeze detalii despre programul magazinelor .

Florin Cîțu e convins că programul redus al magazinelor a dus la scăderea ratei de infectare, la doar o săptămână de când măsura a intrat în vigoare
Potrivit acestuia, nu este necesar să se convoace Comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă, întrucât măsurile pe această tematică există deja.

„Măsurile trebuie aplicate ca să nu se creeze aglomerări. Acum, dacă vor fi chestiuni specifice, de genul ei se angajează să pună la dispoziţie un număr fix de coşuri, egal cu numărul de clienţi pe care-l doresc în unitate de exemplu, atunci vom face publicitate acestei măsuri şi apoi vom transmite către organe să verifice că se respectă lucrul acesta şi că nu apar alte probleme”, a explicat prefectul.

El a menţionat că a vorbit deja de duminică cu reprezentanţii retailerilor, adăugând că, deocamdată, aceştia îşi fac analiza privind situaţia de la sfârşitul săptămânii trecute.

Grecia a redeschis magazinele pentru a evita recesiunea

Magazinele de vânzări cu amănuntul au fost redeschise luni în cea mai mare parte a Greciei, în pofida creşterii numărului de cazuri de infecţie cu COVID-19, autorităţile încercând să evite o nouă recesiune, informează AP şi DPA.

Relaxarea nu este valabilă pentru oraşele Salonic şi Patras, al doilea, respectiv al treilea cel mai mare oraş din Grecia, din cauza temerilor că va provoca o creştere explozivă a infecţiilor.

De asemenea, vizitele la magazin sunt supuse unor reglementări sanitare foarte stricte. În primul rând, cetăţenii trebuie să îşi facă programare prin trimiterea unui text cu numele lor către Serviciul de Protecţie Civilă. Programarea este valabilă doar trei ore şi poate fi utilizată doar o singură dată pe zi. Doar cumpărătorii care şi-au făcut programare pot intra în magazin şi este permisă numai plata cu cardul. La rândul lor, comercianţii pot să permită intrarea unui cumpărător per 25 de metri pătraţi de spaţiu şi în orice moment nu pot fi mai mult de 20 de cumpărători în magazin.

„Deschiderea afacerilor din retail va oferi o supapă de siguranţă pentru societatea noastră şi va ajuta la implementarea măsurilor restrictive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, Aristotelia Peloni.

Măsurile de lockdown sunt în vigoare în Grecia încă de la începutul lunii noiembrie, magazinele fiind redeschise pentru scurt tip în perioada sărbătorilor de Crăciun. Aceste închideri prelungite au pus presiuni asupra economiei Greciei, care, în 2020, a înregistrat o contracţie de 8,2% în timp ce datoria naţională raportată la PIB a trecut de 200%.

Aproximativ 16% din populaţia Greciei a primit cel puţin o doză de vaccin COVID-19, dar, cu toate acestea, rata de infectare continuă să crească. Numărul de cazuri de infecţie confirmate la nivel naţional a ajuns la 28,5 la 100.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei. Rata de deces este în prezent peste media Uniunii Europene, iar numărul cumulat al deceselor de COVID-19 a trecut de 8.300.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 5 aprilie. Record de pacienţi COVID internaţi. Numărul cazurilor de la ATI se apropie de 1.500