Programul nuclear al Iranului: Negocierile de la Geneva s-au încheiat fără vreun acord

Cele trei zile de negocieri intense între Iran şi şase puteri mondiale s-au încheiat duminică, la primele ore, la Geneva, fără a se ajunge la un acord privind programul nuclear iranian suspectat că are ca obiectiv să ascundă demersul Teheranului de a obţine arma nucleară, relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
10 nov. 2013, 12:46

 O nouă reuniune este programată la 20 noiembrie, cu dorinţa de a se ajunge la un acord, au anunţat şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton, şi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Reuniunea pe tema programului nuclear al Iranului, care este suspectat că ar internţiona să producă arma nucleară, a fost însufleţită de speranţe mari, graţie politicii de deschidere către Occident şi Statele Unite promovată de preşedintele iranian Hassan Rohani de la alegerea sa, în iunie. Rohani speră să pună capăt rapid celor zece ani de tensiuni în acest dosar nuclear, cu obiectivul de a obţine relaxarea, apoi eliminarea sancţiunilor care sufocă economia Iranului, informează AFP, citată de Mediafax.

Negocierile s-au concentrat în ultimele două zile pe cerinţele de clarificare a unora dintre participanţi, în special Franţa, în redactarea unui acord temporar de şase luni, prima etapă „verificabilă” către un acord permanent.

Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), Iran şi UE au promis să nu dezvăluie nimic din conţinutul discuţiilor lor din grijă faţă de eficienţa acestora.

Au fost cerute garanţii cu privire la unele aspecte ale programului, între care soarta reactorului cu apă grea de la Arak, aflat în construcţie pentru a intra în funcţiune în vara lui 2014. Rămân, de asemenea, în suspans problemele legate de fabricarea plutoniului, îmbogăţirea uraniului la 20 la sută, etapă obligatorie pentru a trece rapid la 90 la sută, pentru uz militar, parcul de 19.000 de centrifuge şi fabricarea unei noi generaţii de centrifuge de cinci ori mai rapide.

În schimb, Iranul va putea să spere la o relaxare „limitată şi reversibilă” a unor sancţiuni. În particular a celor care au condus la îngheţarea conturilor iraniene în băncile din ţări terţe dar nu şi în Statele Unite, sumele în joc reprezentând zeci de miliarde de dolari, potrivit experţilor.

Ocazie excepţională

De la Teheran, preşedintele Hassan Rohani, într-un efort de ultim moment, a cerut să nu se rateze această „ocazie excepţională de a avansa, după zece ani de confruntări, fără succes. Eşecul nu parte totuşi iremediabil, după părerea participanţilor, care au salutat în noaptea de sâmbătă spre duminică progresele realizate.

„Au fost mai multe momente, în ultimii ani, în care am fost pe breşă. Dar acum suntem mai aproape de o soluţie rezonabilă decât am fost în toţi aceşti ani„, a afirmat ministrul german Guido Westerwelle.

Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian, foarte implicat în negocieri, a afirmat că „nu este dezamăgit” în pofida absenţei unui acord. „Lucrăm împreună şi din fericire vom fi capabili să ajungem la un acord când ne vom întâlni din nou„, a declarat el, cu un zâmbet un pic forţat.

Israelul va face totul pentru a convinge lumea să evite un „acord inadecvat” cu Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică dimineaţă, că Israelul va face tot posibilul pentru a convinge comunitatea internaţională să împiedice un „acord inadecvat” în dosarul nuclear iranian înainte de reluarea negocierilor cu Teheranul la 20 noiembrie.  „Vom face totul pentru a convinge puterile şi liderii lor să evite încheierea unui acord inadecvat cu Iranul”, a afirmat Netanyahu în cadrul consiliului de miniştri.