PROGRAMUL PRIMA CASĂ. Care este situţia preţurilor în contextul pandemiei de coronavirus

Creditul "Prima Casă" s-a transformat în urmă cu trei luni în "O familie, o casă", existând în acest sens schimbări importante. Cea mai importantă schimbare este introducerea unui plafon maxim pentru venituri, mai exact 4.500 de lei pentru persoanele fără copii şi 7.000 de lei pentru cei cu copii sau minori în întreţinere.

RomaniaTV.net
05 iun. 2020, 07:55
PROGRAMUL PRIMA CASĂ. Care este situţia preţurilor în contextul pandemiei de coronavirus

Problema programului este că nu are norme de aplicare. Prin urmare nu mai merge nici Prima Casă, nici noul program.

„Astăzi se mai finanțează prin Prima Casă doar în situația în care clienții și-au făcut rezervare de fonduri în momente anterioare”, a explicat la Digi24 Dragoș Nechifor, broker de credite.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu programul PRIMA CASĂ. Ludovic Orban: „Vă spun din capul locului”

„Pe la final de februarie s-au alocat cele 2 miliarde de lei, fondurile aferente programului Prima casă pentru anul acesta, urmând că în aprilie Parlamentul să aprobe legea care schimbă programul Prima casă în varianta O familie, o casă, un program aproape identic, dar cu niște condiționări suplimentare, ceea ce duce acest tip de finanțare în zona mai degrabă socială”, a arătat Dragoș Nechifor.

În ceea ce priveşte preţul de pe piaţa imobiliară, acestea au scăzut în patru din cele 6 centre regionale, faţă de luna aprilie a aceluiaşi an.

„Se simte ceva restrângere pe piața imobiliară. Preţurile apartamentelor au scăzut luna trecută în 4 din 6 centre regionale, spre deosebire de aprilie, când tendinţa descendentă a preţurilor era simţită doar în Constanţa. Iar ieftiniri au avut loc atât pe piaţa rezidenţială nouă, cât şi pe cea veche. Cu alte cuvinte, este o perioadă a incertitudinilor în care decizia de achiziții e amânată. Mai cântărește și faptul că programul Prima casă, de fapt cel care i-a urmat acum, nu are norme de aplicare” , a adăugat Dragoş Nechifor.