Prima Casă 2020. Cât este plafonul de garantare pentru noul an aferent programului

Plafonul de garantare pentru anul 2020, aferent Programului Prima Casă, este de două miliarde de lei, potrivit proiectului de hotărâre a Guvernului, postat pe pagina Ministerului Finanţelor Publice.    

RomaniaTV.net
30 ian. 2020, 14:50
Prima Casă 2020. Cât este plafonul de garantare pentru noul an aferent programului

Prima Casă 2020. Conform notelor de fundamentare a proiectului de act normativ, de la lansarea Programului în anul 2019 până la finalul lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanţii în valoare totală de 21,6 miliarde de lei. În acelaşi timp, de la începutul anului 2019 şi până la finalul lunii octombrie 2019, au fost acordate 14.052 garanţii, în valoare totală de 1,3 miliarde de lei, precum şi 4.344 promisiuni de garantare, în valoare de 0,5 miliarde de lei.

Până în prezent au fost executate un număr de 886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane de lei, din care s-a recuperat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 26,51 milioane de lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima casă.

Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă în 2020. Un nou anunţ făcut de ministrul Finanţelor

De asemenea, în nota de fundamentare se menționează că Programul Prima casă a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacțiilor pe piața imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăți în accesarea unui credit de investiții imobiliare destinat achiziționării/construirii unei locuințe, dificultăți care se au fost cauzate, în principal, de lipsa garanțiilor solicitate de instituțiile de credit conform normelor de creditare proprii.
 
Pe acest fond, la care se adaugă și faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante – problema locativă, programul Prima casă a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie și stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcțiilor, precizează inițiatorii programului.

Conform documentului, garanțiile pentru creditele destinate achiziției sau construcției de locuințe în cadrul Programului se acordă începând cu anul 2013 numai în lei, de către finanțatorii care au optat pentru împărțirea riscurilor și pierderilor între stat și finanțator, proporțional cu procentul de garantare.