Programul Prima casă, extins pentru românii care locuiesc în străinătate

Programul Prima casă va fi extins și pentru românii care locuiesc în străinătate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat luni pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la rubrica Transparență decizională. Potrivit documentului, vor putea accesa credite pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe, prin programul Prima Casă, cetăţenii români care locuiesc în străinătate și au permis de ședere și de muncă, eliberate de autoritățile statului în care lucrează.

RomaniaTV.net
06 oct. 2014, 12:48
Programul Prima casă, extins pentru românii care locuiesc în străinătate

Conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achiziției sau construirii unei locuințe de către persoanele cu cetățenie română care locuiesc în străinătate și au permis de ședere și de muncă, eliberate de autoritățile statului în care lucrează. Până la 31 decembrie 2014 plafonul garanțiilor acordate exclusiv pentru achiziționarea sau construirea de locuințe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat și/sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima casă.

„Până la 31 decembrie 2014, din suma prevăzută la alin.(21), se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 25 milioane lei, destinat exclusiv pentru garantarea finanțării prin program a achiziţiei sau construirii unei locuinţe de către persoanele fizice cu cetățenie română care locuiesc în străinătate și au permis de muncă și de ședere eliberate de autoritățile competente ale statului respectiv”, se arată în proiectul de Hotărâre pentru completarea art.3 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.

„Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să își achiziționeze sau să își construiască o locuință. În același timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă și la creșterea gradului de utilizare a portofoliului de garanții din Programul Prima casă”, consideră ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Programul Prima casă a fost implementat în a doua jumătate a anului 2009. Până în prezent au fost acordate 123.922 garanţii din care circa 31% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 EURO.