Programul „Rabla pentru sobe” ar putea fi deschis din primăvară. Se dau 10.000 de lei pentru români

Programul „Rabla pentru sobe” ar putea fi deschis din primăvara aceasta, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul ședinței de guvern

28 feb. 2024, 18:17
Programul „Rabla pentru sobe” ar putea fi deschis din primăvară. Se dau 10.000 de lei pentru români

Programul „Rabla pentru sobe” ar putea începe în această primăvară. Românii pot primi 10.000 de lei pentru înlocuirea celor vechi.

Citește și Adio, parcări dificile! Mașina pliabilă va fi lansată în toată lumea. Iată cum arată și cu cât se vinde

„Am avut ieri (marţi, 27 februarie 2024, n.r.) o întâlnire cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi în cadrul acestei întâlniri am validat toate observaţiile primite ca urmare a dezbaterii publice pe care am făcut-o tot la sediul Ministerului Mediului. Acele observaţii s-au referit cu precădere la normele de siguranţă la incendiu, mai ales în legătură cu aceste echipamente. Noi am decis să extindem lista echipamentelor considerate eligibile, lista cheltuielilor considerate eligibile şi cu acele costuri legate de instalarea unui coş de fum care să pună în siguranţă soba respectivă. Programul este în linie dreaptă.

Probabil că în decurs de câteva zile se va reuşi centralizarea tuturor celor discutate deja, urmând ca tot în această primăvară să putem să demarăm acest program. Aş reaminti doar faptul că vom dezvolta şi aplicaţia informatică pe care AFM-ul o are deja ca urmare a acestui nou program pe care nu l-am finanţat până acum, dar în orice caz, nu pierdem timpul. Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus şi important este ca în sezonul rece al anului acesta, beneficiarii, cei care vor obţine această finanţare, să se poată bucura de aceste echipamente. Asta înseamnă că, până la iarnă, va trebui să deschidem apelul, să permitem oamenilor să se înscrie, să permitem firmelor să instaleze acele sobe şi, bineînţeles, să le decontăm”, a declarat Fechet.

La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Mediului a anunțat lansarea în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul-pilot „Rabla pentru sobe”.

Programul va avea un buget de 500 de milioane de lei și îi vizează pe solicitanții din comunele situate în 27 de județe, potrivit Legii muntelui nr. 197/2018. Fiecărui solicitant i se acordă finanțare de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu peste 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deservește o gospodărie.

Citește și Schimbări majore pentru cei care visează să devină șoferi! Parlamentul European a adoptat directiva care schimbă tot

Aparatele pentru încălzirea locuinţelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleţi sau bricheţi, fiind acceptate inclusiv termosobele, şemineele, termoşemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc, emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc.

Primăriile se pot înscrie în program prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine doreşte să-şi înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziţie de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă. În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate transmite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate Programului, pusă la dispoziţia Unităţilor Administrativ-Teritoriale pe pagina de internet a AFM.