Schimbări majore pentru cei care visează să devină șoferi! Parlamentul European a adoptat directiva care schimbă tot

Uniunea Europeană a setat o țintă foarte clară în ceea ce privește accidentele rutiere. Parlamentul European a adoptat o directivă care presupune schimbarea normelor de acordare a permiselor de conducere, astfel încât accidentele să fie reduse la zero până în 2050.

28 feb. 2024, 16:44
Schimbări majore pentru cei care visează să devină șoferi! Parlamentul European a adoptat directiva care schimbă tot
Schimbări majore pentru cei care visează să devină șoferi! Parlamentul European a adoptat directiva care schimbă tot

Miercuri, 28 februarie, plenul Parlamentului European a adoptat Directiva care normează permisele de conducere. Prin aceasta, Uniunea Europeană are ca scop să atingă obiectivul de zero tragedii mortale pe șosele, până în anul 2050.

Citește și: Ce este Cardul European şi câţi români l-au primit în 2024. Lista beneficiilor

„Astăzi a avut loc votul Directivei privind permisele de conducere – un dosar extrem de important pentru ambiţia Uniunii de a-şi atinge obiectivul ‘0 tragedii mortale rutiere până în 2050’. În ciuda faptului că numărul de persoane care au murit în accidente rutiere a scăzut de la 51.400 în 2001, la 19.800 în 2021, obiectivul UE de reducere cu 75% a tragediilor pentru această perioadă nu a fost atins. După cum ştim, România ocupă în continuare primul loc din Uniunea Europeană la mortalitatea pe şosele, cu 86 de victime la milionul de locuitori”, a arătat Corina Creţu, pe Facebook.

Conform Corinei Crețu, Directiva adoptată de Parlamentul European vizează, de asemenea, și întroducerea valabilităţii permiselor de conducere de 15 ani.

„Noile reguli introduse de această Directivă sunt inspirate din cele mai bune practici ale Statelor Membre şi presupun: introducerea unor controale medicale obligatorii în toate Statele Membre la eliberarea sau reînnoirea permisului; 14 State Membre au deja implementată această vizită medicală; introducerea unei valabilităţi de 15 ani a permiselor de conducere pentru motociclete, maşini şi tractoare, iar pentru camioane şi autobuze vor fi valabile timp de cinci ani. Statele membre pot impune sancţiuni mai stricte, dar proporţionale, aplicabile comportamentului periculos pe şosele, în special toleranţă zero pentru conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, cu atenţie deosebită şoferilor începători”, a menţionat Corina Creţu.

Mai mult de atât, Directiva adoptată de Parlamentul European mai presupune și eliminarea obstacolelor cu care se confruntă adesea solicitanții sau titularii permiselor de conducere din statele membre, prin introducerea unui permis de conducere digital care să fie echivalent cu cel fizic.

„Pentru a face faţă penuriei de şoferi calificaţi, se introduce posibilitatea ca persoanele de 18 ani să obţină un permis de conducere pentru camioane sau autobuze cu până la 16 pasageri, cu condiţia deţinerii unui certificat de competenţă profesională. Dacă nu se deţine acest certificat, limita este ridicată la 21 de ani. În plus, persoanele cu vârsta de 17 ani ar putea fi eligibile pentru un permis de conducere pentru camioane dacă sunt însoţite de un şofer experimentat. Este nevoie de armonizare şi reguli adaptate noilor provocări, deoarece oricare dintre noi poate fi victima unei tragedii într-o fracţiune de secundă. Dincolo de cifre, aici este vorba despre familii şi destine distruse. O clipă de neatenţie pe şosea poate schimba pentru totdeauna aceste destine”, a precizat Corina Creţu.

Citește și: Prognoza meteo lunară. Flux de aer cald, anticiclonul est-european îşi extinde o dorsală peste România. Babele aduc lapoviţă şi ploi