Proiect de lege: încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie e pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani

Legea parlamentarilor Pro România prin care încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie este pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor cu 273 de voturi pentru. Legea prevede că o astfel de infracţiune este pedepsită cu închisoare de la o lună la un an, însă împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. 

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 11:13
Proiect de lege: încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie e pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani

Proiect de lege iniţiat de parlamentarii Pro Europa Mihaela Huncă, Gabriela Podaşcă şi Oana-Silvia Vlăducă modifică Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

„Art.32.- (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.23 alin.(1), (3) şi (4) lit.a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ! Data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Parlament, nu de Guvern. Legea a fost votată

(2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.224 alin.(l) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, arată iniţiativa adoptată marţi de Cameră.

„Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. (2) În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei”, în forma în vigoare a legii, potrivit articolului 32. 

Citeşte şi: Proiectul PSD-ALDE-UDMR care scoate Guvernul din schema stabilirii datei alegerilor parlamentare, adoptat de Senat

De asemenea, proiectul modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie: „Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie”.

De asemenea, sursa menţionată mai indică faptul că „dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu”.