Proiect de lege pentru renunţarea la ora de vară. Motivele invocate de parlamentari

Publicat: Sâmbătă, 03 Martie 2018 15:11 // Actualizat: Duminică, 04 Martie 2018 12:57 // Sursa: romaniatv.net

Deputatul PMP Marius Paşcan a iniţiat un proiect legislativ prin care propune renunţarea la ora de vară, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian.

„Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică", potrivit expunerii de motive.

Iniţiatorul precizează că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei.

Totodată, modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spune iniţiatorul.

„Potenţialele efecte negative inclusiv asupra sănătăţii populaţiei ale modificării bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar o rezoluţie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară", se arată în documentul citat.

Paşcan susţine că, din aceste considerente, se impune abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României şi pe cale de consecinţă stabilirea orei oficiale a României ca fiind +2 UTC pe tot parcursul anului.

În prezent, trecerea la ora de vară are loc în ultimul weekend din luna martie, atunci când ceasurile sunt date cu o oră în faţă, astfel încât ora 3.00 devine ora 4.00.

Proiectul legislativ este susţinut de deputaţi PMP, PSD, PNL, USR şi UDMR. Acesta a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

loading...
10 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ora de iarnă ora de vară proiect de lege trecere ora de vara
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 mar 17:32
Răspunde | Votează email 0 email
Adrian
Ora de vara/iarna sa ramana valabila nunai pentru membrii PSD !
04 mar 15:28
Răspunde | Votează email 0 email
Ion A.
@Dan Daniel: conform orei de vara, in august Soarele apune dupa 20,30; conform orei de iarna ar apune dupa 19,30
04 mar 20:00
Votează email 1 email
Dan Daniel
@ Ion A.
Poate pe 1 august in vestul tarii, eu ma refer dupa 20-25 august, in zona litoralului. Si dupa tine e normal ca in august sa se faca intuneric seara cu o ora mai devreme, ca e 18:30 ca e 19 ca e 19:30, dar sa am in schimb lumina afara de la... 4 dimineata cand pana si agricultorii inca dorm?!?
04 mar 15:24
Răspunde | Votează email 4 email
teo
Foarte bine ca se renunta la aceasta ora de vara care afecteaza in fiecare an in sens negativ o multime de oameni.S-au facut studii prin care s-a dovedit ca aceasta tampenie de,,ora de vara,, creaza probleme mari pentru organismul uman.
04 mar 14:23
Răspunde | Votează email -2 email
Dan Daniel
Minti luminate!
In felul asta in august o sa fie lumina la ora 4 dimineata si intuneric la 18:30-19. Numai bine pentru sezonul estival, ca lumea la plaja iese la 4 dimineata nu sta seara pana la ora 20.
DE altfel, la 4 dimineata nu am nevoie de lumina naturala ca inca dorm, dar de ce sa-mi aprind becurile prin casa la 7seara, sau in general seara cu o ora mai devreme?!?

Renuntati la ora de iarna, ca aia e aiurea, de se intuneca la ora 17-18 in februarie, martie, in loc sa fie lumina pana la 18-19.
04 mar 08:54
Răspunde | Votează email -1 email
lacramioara
OCUPATIVA DE TREBURI IMPORTANTE NU DE NIMICURI. VA CREDETI DESTEPTI, DAR NU SUNTETI, VRETI PROBLEME IN LOC SA LE REZOLVATI PE CELE CARE TREBUIE SI SUNT PENTRU TARA.
04 mar 05:58
Răspunde | Votează email 1 email
dan
Foarte bine trebuie desfintata!
03 mar 22:12
Răspunde | Votează email -1 email
S-au gandit....
Un proiect de lege inutil. Acest lucru a fost deja decis la nivelul Uniunii Europene. "Parerile" unor papagali comentatori, pentru care este intuneric in craniu nu doar la ora 17.00 (deloc intamplator niste agramati) sunt la fel de inutile.
03 mar 18:24
Răspunde | Votează email -6 email
TOADER
ba nenorocitilor
trebuie sa renuntati la ora de iarna nu cea de vara
nenorociti cu minte ingusta. va fi intuneric la ora 17 tot anul ?!
03 mar 17:01
Răspunde | Votează email 3 email
Constantin
Desfiintati-o e o mare prostie !Ganditiva la copilasii aia care merg la scoalasau la gradinita ,cresa ! Ii nenorociti !
1
EUR
4.8351
RON
04 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H