PROIECT: Declaraţiile de interese ale primarilor, verificate în prealabil de prefecturi

Senatorul PNL Dorin Dobra a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca declaratiile de interese ale primarilor proaspat alesi ar trebui verificate in prealabil de prefecturi, inainte de a ajunge la Agentia Nationala de Integritate, pentru a fi prevenite cazurile ulterioare de incompatibilitate, transmite Agerpres.

22 oct. 2015, 11:56
PROIECT: Declaraţiile de interese ale primarilor, verificate în prealabil de prefecturi

Dorin Dobra a depus miercuri la Senat o initiativa legislativa prin care sa se modifice Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali, astfel incat sa poata fi semnalate din timp eventualele probleme de incompatibilitate.

„Modificarea si completarea Legii 393/2004, pe care am depus-o ieri, se refera la o minima preventie si consultare de catre Institutia Prefectului a alesilor locali in privinta acelor situatii neconforme si/sau posibile de incompatibilitate sau conflict de interese. Cea mai mare parte din domnii primari, situati ulterior in aceasta postura nefericita, au ajuns acolo din cauza neatentiei, ignorantei sau, uneori, unor conjuncturi nefericite. Nu sunt nelegiuiti, nu au incalcat legea cu rea intentie si acest tip de situatii am cautat sa le evitam”, a explicat Dorin Dobra.

Cum suna alineatul pe care senatorul PNL doreste sa il adauge la Art. 74 din Legea nr.393/2004:

„Al doilea exemplar al declaratiei de interse se transmite Institutiei Prefectului care, odata cu arhivarea acestora in Registru de Interese, va trece la verificarea conformitatii declaratiei. Prefectul va cere la Registrul Comertului, sau alte institutii dupa caz, situatia la zi a alesului local urmand sa in informeze pe acesta cu privire la situatiile neconforme si/sau posibilele situatii de incompatibilitate si/sau conflict de interese in termen de 10 zile de la primirea declaratiilor”.

Conform procedurii, initiativa trebuie dezbatuta in prima faza de Camera Deputatilor si ulterior sa ajunga la Senat.