Proiect uriaş: cum vrea Guvernul să decongestioneze traficul în Bucureşti

Guvernul a aprobat, miercuri, indicatorii tehnico-economici pentru un proiect care prevede amenajarea de piste de biciclete pe 21 de străzi din Bucureşti, cu o lungime de 48 de kilometri. Valoarea investiţiei este de 44,5 milioane de lei.

RomaniaTV.net
08 mai 2019, 18:12
Proiect uriaş: cum vrea Guvernul să decongestioneze traficul în Bucureşti

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti”.

Adoptarea acestei hotărâri se încadrează în strategia autorităţii publice centrale pentru mediu şi schimbări climatice (prin Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu) de creare a cadrului legal pentru stimularea construirii de piste de biciclete în localităţi cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori, arată Ministerul Mediului.

Valoarea investiţiei este de 44,5 milioane de lei, pentru amenajarea de piste de biciclete pe 21 de străzi, cu o lungime de 48 de kilometri şi o suprafaţă totală de peste 166 de metri pătraţi. În plus, vor fi amenajate 420 de locuri de parcare pentru biciclete.

Durata de execuţie a proiectului este de şase luni. Potrivit Ministerului Mediului, configurarea actuală a arterelor de circulaţie din Bucureşti nu asigură o circulaţie fluentă şi facilă a traficului de biciclişti şi nici nu permite o dezvoltare a reţelei de piste de biciclete care să îmbunătăţească condiţiile de circulaţie pentru această categorie de participanţi la trafic. În Capitală există trasee pentru biciclete amenajate în scop de agrement, dar acestea acoperă o gamă restrânsă de interes, comparativ cu situaţia la nivel european. Bicicliştii sunt participanţi la trafic vulnerabili faţă de alte categorii, de aceea este necesară separarea traficului bicicletelor de cel auto pentru prevenirea accidentelor.

Primăria Municipiului Bucureşti este beneficiar şi este autoritatea contractantă în cadrul proiectului. Finanţarea obiectivului de investiţii se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi de la bugetul local al Municipiului Bucureşti.