Proiectul de lege împotriva terorismului propus de guvernul Franţei riscă să normalizeze practici teroriste

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a criticat marți proiectul de lege antiteroristă propus de guvernul francez, apreciind că textul 'va normaliza practici abuzive' și ar putea alimenta prejudecățile împotriva minorității musulmane, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
27 iun. 2017, 12:37
Proiectul de lege împotriva terorismului propus de guvernul Franţei riscă să normalizeze practici teroriste

HRW atrage atenția că, dacă va fi aprobat de parlament, proiectul prezentat de guvern săptămâna trecută va consacra restrângeri ale drepturilor fundamentale.

Noul președinte francez Emmanuel Macron vrea ca această lege să înlocuiască prevederile stării de urgență instituite după atentatele islamiste de la Paris din noiembrie 2015.

‘În loc să pună capăt cu adevărat stării de urgență temporare din ultimele 19 luni în Franța, guvernul îi permanentizează unele din puterile cu cel mai mare impact, dar cu puțină supervizare judecătorească efectivă’, a declarat Kartik Raj, din partea HRW.

‘Franța are nevoie să găsească o cale de a pune capăt stării de urgență fără a normaliza practici abuzive’, subliniază HRW.

Proiectul la care se face referire prevede extinderea atribuțiilor poliției de a efectua percheziții asupra unor persoane sau locuințe, precum și de a decide când anume să invoce riscul terorist pentru a justifica restrângeri ale drepturilor cetățenești. Președintele Macron a dat însă asigurări Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) că noua lege va respecta libertățile cetățenești.

‘Așa cum indică textul, (legea) ar putea, de pildă, să fie folosită arbitrar pentru a interzice orice reuniune la care sunt exprimate idei sau concepte teologice asociate cu interpretări conservatoare ale islamului, precum salafismul, indiferent dacă există vreo conexiune demonstrabilă cu o activitate infracțională’, arată HRW.

‘Legi slab formulate pot duce la închiderea doar a lăcașelor de rugăciune musulmane și pot de asemenea alimenta retorica antimusulmană și prejudecățile răspândite în societatea mai largă’, susține organizația.

Mai multe moschei au fost închise temporar în Franța în baza stării de urgență impuse după atentatele jihadiste de la Paris din noiembrie 2015, notează Reuters.