Proiectul de lege privind statutul artistului în România a fost respins de deputaţi

Proiectul de lege privind statutul artistului în România, exercitarea profesiei de artist, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Artiştilor din România a fost respins marţi de plenul Camerei Deputaţilor.

RomaniaTV.net
24 sept. 2013, 12:00
Proiectul de lege privind statutul artistului în România a fost respins de deputaţi

Propunerea a fost respinsă cu 310 voturi pentru, opt voturi împotrivă şi 17 abţineri.

La dezbaterile din plenul Camerei, deputatul PSD Victor Cristea a criticat faptul că în anumite producţii cinematografice autohtone sunt folosite expresii triviale, dând ca exemplu filmul ‘Poziţia Copilului’.

„Am văzut cu un coleg de-al meu un film, „Poziţia copilului”. M-a impresionat foarte mult. După un timp am auzit că este premiat. Am vrut să ies din sală când a început filmul din cauza cuvintelor atât de urâte. Noi ne chinuim să dăm o educaţie copiilor la şcoală şi în filmul ala numai obscenităţi, trivialităţi, înjurături. Copilul către mamă îi spunea tot felul de lucruri urâte. Nu cumva acel film a fost premiat pentru că se doreşte denigrarea român şi minimalizarea activităţii în învăţământul nostru. Şi noi venim să-i mai dăm artistului bani? Să-l şi legiferăm să ne denigreze şi să ne facă inculţi profesorii care au dat un nume României? Şi noi venim acum să-l apărăm ca să mă înjure şi să înjure învăţământul românesc. Cu ce bani a făcut acest film?”, se întreabă deputatul Victor Cristea în plenul Camerei Deputaţilor.

La rândul său, deputatul Remus Cernea a afirmat că parlamentarii nu ar trebui să-şi dea cu părerea despre creaţiile artistice.

Filmul „Pozitia copilului”, regizat de Calin Peter Netzer, a fost premiat cu trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin. Filmul va reprezenta România şi la Premiile Oscar, în 2014.