Proiectul Kentler, experimentul scandalos al autorităţilor berlineze: copii fără adăpost, daţi în plasament la pedofili

Timp de 30 de ani, autorităţile din Berlinul de Vest au plasat constant copii fără adăpost la pedofili, cu scopul de a observa eventuale modificari ale comportamentului acestora din urmă. Experimentul a fost iniţiat, începând din anii ’70, de profesorul de psihologie Helmut Kentler, care credea cu tărie că pedofilii au mari şanse să se transforme în părinţi adoptivi iubitori, scrie dw.com.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 15:15
Proiectul Kentler, experimentul scandalos al autorităţilor berlineze: copii fără adăpost, daţi în plasament la pedofili

Un studiu realizat de Universitatea din Hildesheim a constatat că autoritățile din Berlin au tolerat această practică timp de aproape 30 de ani. Ba, chiar, le-au acordat părinţilor adoptivi o indemnizație de îngrijire a copilului.

Helmut Kentler (1928-2008), care a ocupat şi un post de conducere la centrul de cercetare educațională din Berlin, era de părere că relaţiile sexuale dintre adulți și copii sunt inofensive. Autorităţile locale au ales, însă, să închidă ochii şi au aprobat aceste plasamente.

Citeşte şi EXPERIMENT. O jurnalistă a lucrat pe plantaţiile de căpşuni alături de mai mulţi români: Este o muncă grea

Cu câțiva ani în urmă, două dintre victime şi-au găsit curajul să-şi facă publică povestea. De atunci, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hildesheim au început să verifice dosarele de plasament şi să ia legătura cu copii, deveniţi între timp adulţi, daţi în plasament la pedofili. Descoperirea acestora a fost de-a dreptul şocantă. cercetătorii au descoperit o „rețea între instituțiile de învățământ”, Protecţia Copiluluişi Senatul din Berlin, reţea care a consimţit, „acceptat, susținut, apărat” pedofilia. 

Kentler a menţinut permanent legătura cu taţii adoptivi şi cu copiii. El nu a fost niciodată pus sub urmărire penală. În momentul în care victimele sale au început să-şi facă publice poveştile, acţiunile sale fuseseră deja prescrise. În consecinţă, victimele sale nu au primit niciun fel de compensaţie.

Cercetătorii au descoperit că mulți dintre părinții adoptivi erau chiar cadre universitare, printre acestea membri de rang înalt ai Institutului Max Planck, ai Universităţii Libere din Berlin și ai celebrei Școli Odenwald din Hesse, Germania de Vest, care a fost în centrul unui scandal major de pedofilie în urmă cu câțiva ani. 

Senatorul din Berlin pentru tineri și copii, Sandra Scheeres a calificat aceste descoperiri drept „șocante și îngrozitoare”.

Citeşte şi NASA a descoperit un univers paralel, în care timpul curge înapoi. Legile fizicii sunt invers faţă de Pământ

Un prim raport despre „experimentul Kentler” a fost publicat în 2016 de Universitatea din Göttingen. Cercetătorii au declarat apoi că Senatul de la Berlin părea să nu manifeste interes pentru aflarea adevărului.

Acum, autoritățile din Berlin au promis să facă lumină asupra acestei chestiuni.