Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor

Personalul medical care se manifestă împotriva vaccinării copiilor ar putea să piardă dreptul de liberă practică. În acest context, şi părinţii care nu sunt de acord cu vaccinarea pot fi sancţionaţi.
Marilena Vili
08 sept. 2015, 07:27
Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor

Personalul medical trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă medicii şi asistentele sunt împotriva imunizării, aceştia riscă să piardă dreptul de liberă practică, potrivit unui proiect al legii vaccinării. Deşi în acest proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea micuţilor, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că „scopul legii este să încurajeze vaccinarea, nu sancţiunile sunt importante”.

Proiectul de lege urmează să fie pus în dezbatere publică în perioada următoare. Probabil ca într-o săptămână-două urmează să fie finalizat. În ceea ce priveşte sancţiunile, acestea nu sunt lucruri care să fie stabilite în vreun fel. Eu referirea nu am făcut-o la sancţiuni în primul rând. Scopul legii este să încurajeze vaccinarea. Nu plecăm de la ideea de sancţiune. Şi asta înseamnă că pui la dispoziţie vaccin fără să existe sincope în aprovizionare, că oferi consiliere şi consultanţă care poate nu sunt suficient de bine informaţi, medicilor care doresc informare suplimentară. Ideea acestei legi este să ofere un cadru în care toată lumea care are nevoie de informaţie să poată să o obţină şi vaccinul la rândul lui să fie furnizat fără niciun fel de discontinuităţi pentru că trebuie să existe o rezervă de vaccin la nivel naţional care să asigure chestiunea asta. Ideea este că legea trebuie să încurajeze vaccinarea. Nu sancţiunile sunt importante, ci să vedem cum putem să oferim întreaga asistenţă părinţilor sau personalului medical ca să încurajăm vaccinarea„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Citeşte şi Propunerea Ministerului Sănătăţii de a nu primi la şcoală copiii NEVACCINAŢI este NECONSTITUŢIONALĂ

Cu toate acestea, părinţii care refuză vaccinarea copiilor ar putea primi anumite „sancţiuni administrative” sau „limitarea accesului copiilor în colectivităţi”.

„Sunt diverse discuţii, dacă o să existe o sancţiune administrativă sau limitarea accesului în colectivitate a copiilor care nu sunt vaccinaţi. Trebuie să înţelegem că vaccinarea nu oferă numai protecţie individuală, oferă şi protecţie colectivităţii. Dacă vrei să fii într-o colectivitate trebuie să respecţi nişte reguli ale acelei colectivităţi. Încă sunt discuţii pentru eventualele sancţiuni”, a adăugat Alexandru Rafila.

Sancţionarea părinţilor în cazul refuzului vaccinării „se referă strict la anumite vaccinuri care previn boli care sunt extrem de grave, mortale, nu se referă la orice fel de vaccin„, explică preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. „Există o listă de câteva vaccinuri, aşa este şi în Franţa sau în alte ţări, sunt aşa numitele vaccinuri obligatorii cum erau pe vremuri, anumite antigene: disterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită„, spune acesta.

„Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult, atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate”, declara Alexandru Rafila la conferinţa „Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice”.

Citeşte şi Numărul copiilor incomplet vaccinaţi până la 1 an şi jumătate a crescut în 2014

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, va exista o categorie de copii care nu va fi imunizată.

Copiii care vor avea recomandări medicale din partea unei comisii de specialitate ca să nu fie vaccinaţi, nu vor fi. Persoanele care refuză vaccinarea sunt atât persoane cu educaţie, dar şi cele fără. Vorbim de extreme”, a mai spus Rafila.

Proiectul legii vaccinării prevede ca, la nivel judeţean şi naţional, să existe comisii tehnice, care vor judeca fiecare caz în parte, vor oferi informaţii părinţilor şi vor decide în privinţa sancţiunilor. Dr Valeria Herdea, medic primar de medicină generală consideră că „acei medici care nu susţin prevenţia ca principal mijloc de protejare a sănătăţii, care nu recomandă şi chiar sunt împotriva vaccinării că ar trebui să urmeze nişte cursuri care să le actualizeze cunoştinţele. Şi, dacă persistă în această atitudine, cred că ar trebui să se discute la nivelul Colegiul Medicilor”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95% pentru scăderea riscului de epidemii. Cu toate acestea, țara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

„În anumite județe (în special cele „sărace”) sunt procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naștere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privința celor administrate mai târziu am constatat o scădere”, avertizează dr Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Citeşte şi OMS avertizează: Cazuri de poliomielită la graniţa cu România

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”