Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor

Publicat: Marţi, 08 Septembrie 2015 10:27 // Actualizat: Miercuri, 09 Septembrie 2015 10:08 // Sursa: romaniatv.net

Personalul medical care se manifestă împotriva vaccinării copiilor ar putea să piardă dreptul de liberă practică. În acest context, şi părinţii care nu sunt de acord cu vaccinarea pot fi sancţionaţi.

Personalul medical trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă medicii şi asistentele sunt împotriva imunizării, aceştia riscă să piardă dreptul de liberă practică, potrivit unui proiect al legii vaccinării. Deşi în acest proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea micuţilor, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că "scopul legii este să încurajeze vaccinarea, nu sancţiunile sunt importante".

"Proiectul de lege urmează să fie pus în dezbatere publică în perioada următoare. Probabil ca într-o săptămână-două urmează să fie finalizat. În ceea ce priveşte sancţiunile, acestea nu sunt lucruri care să fie stabilite în vreun fel. Eu referirea nu am făcut-o la sancţiuni în primul rând. Scopul legii este să încurajeze vaccinarea. Nu plecăm de la ideea de sancţiune. Şi asta înseamnă că pui la dispoziţie vaccin fără să existe sincope în aprovizionare, că oferi consiliere şi consultanţă care poate nu sunt suficient de bine informaţi, medicilor care doresc informare suplimentară. Ideea acestei legi este să ofere un cadru în care toată lumea care are nevoie de informaţie să poată să o obţină şi vaccinul la rândul lui să fie furnizat fără niciun fel de discontinuităţi pentru că trebuie să existe o rezervă de vaccin la nivel naţional care să asigure chestiunea asta. Ideea este că legea trebuie să încurajeze vaccinarea. Nu sancţiunile sunt importante, ci să vedem cum putem să oferim întreaga asistenţă părinţilor sau personalului medical ca să încurajăm vaccinarea", a declarat, pentru RomaniaTV.net, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Citeşte şi Propunerea Ministerului Sănătăţii de a nu primi la şcoală copiii NEVACCINAŢI este NECONSTITUŢIONALĂ

Cu toate acestea, părinţii care refuză vaccinarea copiilor ar putea primi anumite "sancţiuni administrative" sau "limitarea accesului copiilor în colectivităţi".

"Sunt diverse discuţii, dacă o să existe o sancţiune administrativă sau limitarea accesului în colectivitate a copiilor care nu sunt vaccinaţi. Trebuie să înţelegem că vaccinarea nu oferă numai protecţie individuală, oferă şi protecţie colectivităţii. Dacă vrei să fii într-o colectivitate trebuie să respecţi nişte reguli ale acelei colectivităţi. Încă sunt discuţii pentru eventualele sancţiuni", a adăugat Alexandru Rafila.

Sancţionarea părinţilor în cazul refuzului vaccinării "se referă strict la anumite vaccinuri care previn boli care sunt extrem de grave, mortale, nu se referă la orice fel de vaccin", explică preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. "Există o listă de câteva vaccinuri, aşa este şi în Franţa sau în alte ţări, sunt aşa numitele vaccinuri obligatorii cum erau pe vremuri, anumite antigene: disterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită", spune acesta.

"Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult, atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate", declara Alexandru Rafila la conferinţa "Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice".

Citeşte şi Numărul copiilor incomplet vaccinaţi până la 1 an şi jumătate a crescut în 2014

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, va exista o categorie de copii care nu va fi imunizată.

"Copiii care vor avea recomandări medicale din partea unei comisii de specialitate ca să nu fie vaccinaţi, nu vor fi. Persoanele care refuză vaccinarea sunt atât persoane cu educaţie, dar şi cele fără. Vorbim de extreme", a mai spus Rafila.

Proiectul legii vaccinării prevede ca, la nivel judeţean şi naţional, să existe comisii tehnice, care vor judeca fiecare caz în parte, vor oferi informaţii părinţilor şi vor decide în privinţa sancţiunilor. Dr Valeria Herdea, medic primar de medicină generală consideră că "acei medici care nu susţin prevenţia ca principal mijloc de protejare a sănătăţii, care nu recomandă şi chiar sunt împotriva vaccinării că ar trebui să urmeze nişte cursuri care să le actualizeze cunoştinţele. Şi, dacă persistă în această atitudine, cred că ar trebui să se discute la nivelul Colegiul Medicilor".

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95% pentru scăderea riscului de epidemii. Cu toate acestea, țara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

"În anumite județe (în special cele "sărace") sunt procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naștere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privința celor administrate mai târziu am constatat o scădere", avertizează dr Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Citeşte şi OMS avertizează: Cazuri de poliomielită la graniţa cu România

loading...
12 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Alexandru Rafila imunizare legea vaccinarii OMS vaccin vaccinare
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt, numele ei de fată
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără...
HUFF.RO
HUFF.RO
11 ian 11:52
Răspunde | Votează email 0 email
Cristi
"Personalul medical care se manifestă împotriva vaccinării copiilor ar putea să piardă dreptul de liberă practică." Genial adica nici persoanele specializate, doctorii, care au o constinta si s-au documentat sau poate care doar au citit prospectul care este destul de clar nu vor mai avea voie sa spuna nimic anti-vaccin. De ce am vrea sa bagam aluminiu si formol in copii, sunt otravuri grave!
01 oct 11:54
...Adică ar însemna anul viitor, după cele șase luni„, a susținut demnitarul. Citeşte şi Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor loading… ...
24 sep 18:39
Răspunde | Votează email 0 email
alia
Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.
-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.
-NU este necesara niciun fel de experienta!
-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.
-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. Oferim sanse reale de avansare in cariera! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
-Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Programul de lucru este flexibil.
-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
-Sunt suficiente studiile medii.Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
-Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
17 sep 10:27
Votează email 0 email
...au fost vaccinaţi. La polul opus se află Dolj, unde au fost imunizaţi peste 95 la sută. În ceea ce priveşte Proiectul Legii Vaccinării, ...
11 sep 13:28
Răspunde | Votează email 2 email
DAN
FETITA MEA ARE DOI ANI SI NU A PRIMIT NICI UN VACCIN....SE VEDE IN AVATAR CIT DE "BOLNAVA" E....SFATUIESC TOTI PARINTII SA NU ISI VACCINEZE COPIII....EFECTELE SECUNDARE SINT DEVASTATOARE....
10 sep 08:12
Votează email 0 email
Cronica Romana
...dintre copii nu au fost vaccinaţi. La polul opus se află Dolj, unde au fost imunizaţi peste 95 la sută. În ceea ce priveşte Proiectul Legii Vaccinării, ...
08 sep 15:06
...Acum le-a mai fata unul: medici anti vaccinare = pierderea dreptului de liberă practică. Iata ce putem citi la Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor: Personalul medical care se manifestă împotriva...
08 sep 14:41
Votează email -4 email
...pentru RomaniaTV.net, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/proiectul-legii-vaccinarii-ce-sanctiuni-risca-sa-primeasca-parintii-care-refuza-vaccinarea-copiilor_243269.html ...
08 sep 14:18
...target="_blank">OMS avertizează: Cazuri de poliomielită la graniţa cu România Source Article from http://www.romaniatv.net/proiectul-legii-vaccinarii-ce-sanctiuni-risca-sa-primeasca-parintii-care-refuza-vaccinarea-copiilor_243269.htmlProiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă...
08 sep 12:18
Răspunde | Votează email 1 email
dinu
daca copilul meu pateste ceva dau statul in judecata 10 milioane de euro! da!
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8721
RON
01 Oct
noapte 11 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H