Proiectul privind DESFIINŢAREA inspectoratelor şcolare, ADOPTAT tacit de deputaţi

Publicat: Miercuri, 10 Februarie 2016 11:28 // Actualizat: Miercuri, 10 Februarie 2016 11:28 // Sursa: romaniatv.net

Propunerea legislativă care propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor. Legea este susţinută de reprezentanţii sistemului de învăţământ care consideră că inspectoratele şcolare sunt nişte "instituţii toxice, comuniste şi corupte".

"Descentralizarea în domeniul educaţiei este absolut necesară pentru a da putere şcolilor să ia decizii şi comunităţii locale să se implice cu adevărat şi a fost cuprinsă în strategia de descentralizare, realizată de Guvern, în 2006. Vreau să pornesc o dezbatere reală pe acest subiect, iar primul pas este să oferim o formă şi un cadru instituţional, iar Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor va trebui să-şi asume acest rol", a explicat Cornel Comşa, iniţiatorul proiectului legislativ.

În viziunea deputatului de Alba, administraţia locală, care deţine deja terenurile şi clădirile în care funcţionează şcolile şi alte instituţii de învăţământ, ar urma să preia şi atribuţiile de administrare, în baza resurselor proprii şi a finanţărilor de la minister.

Directorii ar urma să fie numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unităţii de învăţământ.

Proiectul mai prevede ca responsabilitatea inspecţiei şcolare să fie preluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), care ar urma să monitorizeze şi „calitatea activităţilor de predare-învăţare şi respectarea standardelor naţionale şi a indicatorilor de performanţă, prin inspecţie şcolară".

Expertul Marian Staş susţine în totalitate descentralizarea sistemului de învăţământ şi consideră că principala piedică este reprezentată chiar de aceste inspectorate şcolare, care sunt nişte „instituţii toxice, comuniste şi corupte".

„Susţin fără rezerve inspecţia şcolară şi instituţională în învăţământul preuniversitar din România, ca pe un instrument managerial încă deosebit de necesar dezvoltării şi consolidării calităţii educaţiei; şi susţin, tot fără rezerve, schimbarea paradigmei sale instituţionale prin crearea unei pieţe deschise şi sănătoase a furnizorilor de inspecţie şcolară şi instituţională, independente de Ministerul Educaţiei", a scris într-un editorial Marian Staş.

Legea a fost adoptată tacit de deputaţi, iar votul senatorilor este decisiv.

loading...
11 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
desfiintare inspectorate scolare inspectorate şcolare
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 feb 17:13
Răspunde | Votează email 0 email
razvan
ISJ SUNT FOCARE DE AFACERI IAR IN SISTEM INTRA DIN CE IN CE MAI MULTE CADRE SLABE.
11 feb 10:48
Răspunde | Votează email 2 email
mary
Atunci sa vezi spagi la directori pt un post , vai de noi , atunci sa vezi fraude si titularizari contra cost !Ca parca nu ne ajungeau spagarii si talharii din inspectorate , cu adevarat toxice , si comuniste !Acuma le da mana libera si directorilor de obicei ,niste lichele politice !Vai de noi cu astia !
11 feb 06:09
Răspunde | Votează email 1 email
nica
De ce nu ce cia dna-ul de everea directorilor,numaibnin bt sunt cativa care sunt directori de 25 ani, iar unii au strans averi colosale in doua mandate,din salarii de bugetari,ambii din familii cu venituri reduse
10 feb 22:56
Răspunde | Votează email 0 email
migi
Fac in asa fel incat pentru o titularizare sa cotizezi la director,subiecte in scoala,examen, corectura inn scoala,scolile vor deveni srl-uri,mare tampenie..ca si cu desfiintarea fizicii,chimiei si biologiei,astia de prea mult bine gandesc asa,la ce parlamentari cu facultati facute pe ulita avem,nu e de mirare..vor sa faca un post de profesor cat un loc in parlament,zeci de mii de euro spaga..
10 feb 22:53
Răspunde | Votează email 0 email
migi
Fac in asa fel incat pentru o titularizare sa cotizezi la director,subiectvin scoala,examen, corecturavin scoala,scolile vor deveni srl-uri,mare tampenie..ca si cu desfiintarea fizicii,chimiei si biologiei,astia de prea mult bine gandesc asa,la ce parlamentari cu facultati facute pe ulita avem,nu e de mirare..vor sa faca un post de profesor cat un loc in parlament,zeci de mii de euro spaga..
10 feb 22:45
Răspunde | Votează email 1 email
lili
Să se reducă numărul inspectorilor ,da suntem de acord.Dar nu desființarea lor si sa le dea directorilor de scoli care sunt niste SPĂAGARI NOTORII ,să le dea acestor lichele de directori puși politic foarte multă putere.Aceia care fac propuneri sa si faca pentru ei propuneri.Unii nu stiu cat costa un post sa dai spaga la director pentru suplinire si in ultimii ani au titularizat directorii pe bani grei.Cei nedreptatiti si care nu primeau nicio suplinire mai stateau pe la usile inspectoratelor si la urma erau trimisi si obligati cate un director sa mai primeasca si un suplinitor cu nota mare.NU VREM PUTERE SUPREMA LA DIRECTORI!!SUNT directori de zeci de ani in functii care si-au facut gasti cu cumătre si prieteni si fac legea prin nedreptate si abuzuri!!!NU SUNTEM DE ACORD CU DESFIINȚAREA INSPECTORATELOR!!Cel care a propus probabil are vreo soție pe la ARACIP și vrea să o promoveze.NESIMȚIȚII!!!!
10 feb 22:20
Răspunde | Votează email 1 email
profesor
”aceste inspectorate şcolare, care sunt nişte „instituţii toxice, comuniste şi corupte".” Aceste abordări idioate au dus la distrugerea a tot ce înseamnă învățământ în România. Păi sa desființăm așa cu devize și lozinci fără fundament științific este dovada de prostie și lipsă de viziune. Așa scoatem ISTORIA, CHIMIA, BIOLOGIA ȘI FIZICA, punem în locul lor două verze cu nume sonore ȘTIINȚE ALE SOCIETĂȚII SAU ALE VIEȚII și distrugem ce a mai rămas bun. Eu numesc asta SABOTAJ și TRĂDARE. Unii îi spun reforma educației.
10 feb 14:06
Răspunde | Votează email 1 email
CETATEAN
sa nuiese VARZA DIN EDUCATIE , oricum generatiile de acum sunt varza!
10 feb 12:33
Votează email 0 email
...concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unităţii de învăţământ. Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/proiectul-privind-desfiintarea-inspectoratelor-scolare-adoptat-tacit-de-deputati_273422.html#ixzz3zlBSthei ...
10 feb 11:53
...care propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7525
RON
18 Mar
noapte 8 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H