Proprietarul renumitului lanț de restaurante ”La Mama” trage un semnal de alarmă. ”Suntem în criză economică”

După cum se poate observa, piața economică din România pare că se afundă din ce în ce mai mult în probleme. Pentru sectorul HoReCa, primele două luni din 2024 au fost statice, chiar în proces de scădere, susține Cătălin Mahu, proprietarul celebrului lanț de restaurante ”La Mama”, care a ajuns la 25 de ani pe piața locală.

08 mart. 2024, 12:05
Proprietarul renumitului lanț de restaurante ”La Mama” trage un semnal de alarmă. ”Suntem în criză economică”

După cum vedem astăzi, piața economică din România pare că se afundă din ce în ce mai mult în probleme.

Pentru sectorul HoReCa, primele două luni din 2024 au fost statice, chiar în proces de scădere, susține Cătălin Mahu, proprietarul celebrului lanț de restaurante ”La Mama”, care a ajuns la 25 de ani pe piața locală.

Citește și HoReCa se răzbună după anii de pandemie. O ciorbă a ajuns să coste 30 de lei la restaurantele din București, dublu față de acum doi ani

Spre deosebire de începutul anului, care s-a prezentat ca fiind unul fără prea multe aspecte pozitive, din toate punctele de vedere, anul 2023 a fost cel mai bun din ultimii 5 ani.

„Foarte mulți dintre furnizorii mei îmi spun că pe sectorul HoReCa au fost scăderi de vânzări. Aceste informații mă fac să cred că există o scădere pe sectorul HoReCa. Dacă mă gândesc că e criză economică, stagnarea înseamnă un soi de scădere.

Dacă nu mă gândesc că e criză economică, ci creștere economică și an electoral, atunci înseamnă că ceva nu fac bine. Dar eu cred că noi ne-am aliniat politica de prețuri în așa fel încât să fim în regulă”, spune Cătălin Mahu, potrivit Profit.ro.

”Mi se pare că suntem în criză economică”

Printre altele, patronul celebrului lanț de restaurante spune că, din punctul lui de vedere, România se află deja în criză economică.

Ca exemplu, cele 6 restaurante ”La Mama”, pe care le deține Cătălin Mahu în Capitală, au avut un rulaj în 2023 cu 15% mai mare față de anul 2022, iar pentru anul acesta Cătălin Mahu estimează o creștere cu 10% a cifrei de afaceri.

„Mie mi se pare că suntem în criză economică. Nu știu ce o să fie. Cu toate acestea, cred că nu avem voie după 25 de ani să stăm pe loc. Mergem înainte. Având în vedere că e an electoral, eu cred că se va acoperi această criză economică prin diverse moduri pe care politicul le poate vedea.

Cred că fiecare va avea așa cum își așterne. Sunt restaurante care vor da în prețuri, care vor încerca să ia cât mai mult din piață și poate că vor fi sancționate de către clienți, și sunt restaurante, așa cum suntem și noi, care vor avea o politică cinstită a prețurilor, pe principiul – de profit mic nu a murit nimeni.

Citește și Românii fentează sistemul și se răzbună pe industria HoReCa. Mai multe persoane au pus păr în mâncare pentru a nu plăti consumația

Există practici în piața de restaurante care mie mi se par urâte, în care în weekend se modifică prețurile. Eu cred că clienții sancționează așa ceva. Dacă nu ești cinstit în ceea ce-i oferi clientului, n-ai cum să faci 25 de ani în industria asta. Dar cred că ne vom confrunta cu un an cu probleme”, mai spune Cătălin Mahu.