Propunere CSM: Ministrul Justiţiei să nu mai fie titularul exercitării acţiunii disciplinare

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, vineri, la Timişoara că a propus ca ministrul Justiţiei să nu mai fie „titularul exercitării acţiunii disciplinare", ci această misiune să revină Inspecţiei Judiciare.

05 mai 2017, 19:23
Propunere CSM: Ministrul Justiţiei să nu mai fie titularul exercitării acţiunii disciplinare

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a participat, vineri, la o dezbatere despre răspunderea judecătorului, organizată de Curtea de Apel Timişoara. Mariana Ghena a vorbit şi despre o propunere legislativă pe care instituţia pe care o conduce a înaintat-o, care prevede ca ministrul Justiţiei să nu mai fie titularul exercitării acţiunii disciplinare, scrie Mediafax.

„În procesul acesta de modificare legislativă, în propunerile pe care noi le-am lansat iniţiatorului legislativ, ministrului Justiţiei, am propus, având în vedere şi opiniile colegilor noştri judecători din toată ţara, ca ministrul Justiţiei să nu mai fie titularul exercitării acţiunii disciplinare. Pentru raţionamente pe care le-am expus în nota de fundamentare, pe care am înaintat-o ministrului Justiţiei. Aş fi încântată şi cred că aş face ecoul colegilor mei judecători din toată ţara, ca într-adevăr titular al exercitării acţiunii disciplinare să nu mai fie ministrul Justiţiei, ci să rămână inspectorul-şef, Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a afirmat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

La dezbaterea organizată de Curtea de Apel Timişoara a participat şi secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Sofia Mariana Moţ, care a precizat că „necesităţile judecătorilor şi procurorilor din ţară sunt în permanenţă în atenţia mea”.

Potrivit unor statistici făcute publice în cadrul dezbaterii că către judecătorul Carmen Pârvulescu, de la Curtea de Apel Timişoara, anul trecut, la Inspecţia Judiciară au fost înregistrate 6.823 de sesizări, la nivel naţional, dintre care 218 din oficiu. 4.762 de reclamaţii au vizat judecători, iar 2.061 procurori. Însă, au fost clasate 5.751 de sesizări şi au fost admise doar 51, 40 privind judecători şi 11 privind procurori, reprezentând 0,71% din totalul reclamaţiilor.

Citeşte şi Traian Băsescu, acuzaţii grave la adresa Codruţei Kovesi şi şefei CSM, Mariana Ghena: „A fost un atentat la viaţă”